MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Міжнародна амністія" зафіксувала за 2003 рік 12 тисяч випадків катування в Україні

06.07.2004    джерело: (“Поступ”, м. Львів, 28 травня 2004 р.)
Юрій Тишкун
За звітом Міжнародної правозахисної організації "Міжнародна амністія", за 2003 рік в Україні було зафіксовано 12 тисяч випадків тортур у органах дізнання. Мова йде лише про випадки, про які заявили жертви катувань. Тож, підсумовують правозахисники, ситуація з тортурами в Україні минулого року залишилася такою ж поганою, як і в попередні роки.

Як заявила речниця "Міжнародної амністії" в Україні Антоніна Тарановська, в Україні з усіх випадків катування найбільш поширеними є тортури в міліцейських відділках. Найчастіше мова йде про затриманих під час попереднього слідства.

За інформацією організації, є деякі типи катувань, які застосовує міліція найчастіше. Затриманих переважно підвішують у незручних позах за руки, сковують кайданами, перекривають доступ повітря за допомогою протигазів, а також катують електрошоком. Як зазначає "Міжнародна амністія", від такого поводження нерідко вмирали люди. До того ж ці випадки задокументовано.

Окрім "Міжнародної амністії", не перший рік свою стурбованість фактами катувань в Україні висловлюють Уповноважений Верховної Ради з прав людини, Організація Об’єднаних Націй та Державний департамент Сполучених Штатів.

Як стверджує Уповноважений ВР з прав людини Ніна Карпачова, в Україні просто немає надійного правового захисту від тортур. Ба більше, за її оцінкою, працівників українських органів внутрішніх справ непрямо заохочують застосувати тортури, вимагаючи від них високого розкриття злочинів. Це сприяє поширенню тортур як засобу отримання неправдивих зізнань.

За найскромнішими оцінками неурядових громадських організацій та експертів, які займаються правозахистом, понад 30% в’язнів б’ють. До того ж побиття як вид тортур застосовують і у відділках міліції, і у в’язницях. Хоча, за інформацією Ніни Карпачової, найбільше порушують права людини, застосовуючи катування, під час затримання та провадження слідства.

Якщо згадати недавню історію, тортури в кінці минулого століття набували таких масштабів, що у 1998-1999 роках було порушено аж 194 кримінальні справи щодо перевищення службових повноважень із застосуванням насильства та приниження гідності людини. За ними притягнуто до кримінальної відповідальності 285 працівників міліції.

 Поділитися