MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Застаріла поліграфія вимиває з бюджетів Хмельницької області по 300 тисяч гривень на рік

06.07.2004    джерело: www.ria.ua
Анатолій Площинський
Працівники видавництв, поліграфічних підприємстві формують громадську думку, культуру суспільства і кожної людини. У якому ж стані друкарні, де вони працюють?

Із двадцяти комунальних друкарень на Хмельниччині самодостатні лише Кам’янець-Подільська та Шепетівська. Закрилась Летичівська друкарня, на ладан дишуть її посестри в Білогір’ї, Теофіполі, Новій Ушиці. Агонізує видавництво "Поділля", на якому ще років десять тому працювало понад 250 чоловік. Нині тут не більше сімдесяти працівників, котрим заборговано 130 тисяч гривень зарплатні. Не кращий стан і у Хмельницькій міській друкарні, котра два роки тому друкувала більше десяти газет. Число працюючих тут скоротилося удвічі, зарплату заборговано за півроку, а про друкування газет уже й забули.

У приватних же поліграфічних підприємств справи кращі. Найуспішніше працюють "Поліграфіст", "АВІС", "Евріка", "Окта" у Хмельницькому, "Абетка" і "Абетка-Нова", "Художньо-виробничі майстерні" у Кам’янці-Подільському.

До речі, Хмельниччина - єдина область, що не має сучасної великоформатної друкарської машини для повноколірного друку газет. Тому більшість редакцій замовляє тиражі у Львові, Вінниці, Чернівцях. Через це бюджети нашої області щороку недоотримують понад 300 тисяч гривень.

Тим часом важко назвати успішним бізнесом видання газет: із 275 зареєстрованих на Хмельниччині газет виходить лише 75. 25 із них засновані органами влади. Із комунальних газет самоокупні тільки "Подільські вісті" та "Край Кам’янецький". Низький попит на місцеві газети спричинений недостатньою кваліфікацією журналістських кадрів, заангажованістю стосовно органів влади. В багатьох міських і районних газетах мало аналітичних і критичних статей. Не приваблюють читачів і застарілі методи верстки.

Справи кращі знову ж у недержавних та некомунальних газет. Незалежні "Всім", "Є!", "Подільський кур’єр" у Хмельницькому "Пульс" у Славуті "День за днем" у Шепетіці та "Подолянин" і "Фортеця" у Кам’янці-Подільському виживають завдяки публікації різнобічнішої інформації, більшим тиражам та активній рекламній діяльності.

Обласна рада затвердила "Програму розвитку інформаційної сфери Хмельницької області на період до 2008 року". У ній передбачено придбання сучасного поліграфічного обладнання, створення комунального підприємства з видавничо-газетним комплексом, централізовану закупівлю газетного паперу для комунальних видань. Та досі жодного пункту програми не виконано. Ходять чутки, що передбачені на розвиток інформаційної сфери у цьому році 1673 тисячі гривень з обласного бюджету та 83 тисячі з районних бюджетів підуть на виборчу кампанію.
("РІА", Вінниця, , 23.06.04)

 Поділитися