MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Коли буде знято протизаконну заборону на друк газети «Інформаційний бюлетень» на Полтавщині?

06.07.2004    джерело: („Інформаційний бюлетень”, №23, 10 червня 2004 р.)
Настя Тополя, м.Полтава
4 червня Верховна Рада України направила депутатський запит народного депутата України, члена Української народної партії Павла Мовчана до голови Полтавської облдержадміністрації Олександра Удовиченка з приводу перешкоджання посадовими особами друкові кременчуцької газети «Інформаційний бюлетень».

Запит підготовлено за зверненням до керівника депутатської приймальні П.Мовчана в Полтаві Олександра Кулика представників Полтавського обласного медіа-клубу, занепокоєних тим, що «Інформаційний бюлетень» не має можливості легально друкуватися в області.

Як відомо, Полтавщина займає 22-е місце за рівнем свободи преси в Україні. Колишній голова Полтавської облдержадміністрації Євген Томін, якого опозиційні журналісти назвали «ворогом преси» на Полтавщині, особисто давав вказівки, як утискувати незалежні медіа та журналістів в області, ідеться в депутатському запиті. З приходом до керівництва обласною адміністрацією О.Удовиченка у прес-корпусу Полтавщини зажевріла надія, що на Полтавщині припиниться використання адмінресурсу проти неугодних владі засобів масової інформації і журналістів, які дозволяють собі аргументовану критику тих чи інших структур, бо новий губернатор презентував себе як людину демократичних поглядів, керівника нової формації, котра прийшла на державну службу з підприємницької структури. На першій прес-конференції перед широкою журналістською аудиторією він пообіцяв, що гарантує свободу преси на Полтавщині під час свого перебування на найвищій в області посаді й одразу ж дав доручення своєму заступнику знайти видавництво, яке б друкувало всеукраїнський тижневик «Інформаційний бюлетень», який понад три роки при Є.Томіну не мав легального друку в області.

Однак досі справа не зрушила з місця, а видавництво «Кобеляки», віддрукувавши без укладення договору три номери «Інформбюлетеня», відмовилося від подальшої співпраці з газетою, не коментуючи причини цього. Відмовляють газеті й інші видавництва області. Хоча вони зацікавлені у збільшенні кількості замовлень, проте бояться тиску з боку органів влади і їх посадовців, бо «Інформаційний бюлетень» - одна з небагатьох газет в Україні, яка доносить правду, часто неприємну для корумпованої влади, до читача.

Безрезультатно закінчилася розмова головного редактора «Інформбюлетеня» Т.Просяник, президента медіа-клубу Л.Кучеренко, заступника голови облдержадміністрації з політико-правових питань І.Момота з директором видавництва «Кременчук» Л.Паренковим, який у Кременчуці є монополістом ротаційного газетного друку. Друзі Тамари Просяник знайшли в Полтаві приватне видавництво, яке погодилося друкувати газету. Але вже після першого номера директору видавництва порадили не мати нічого спільного з цим опозиційним виданням.

Тож депутат просить голову облдержадміністрації допомогти газеті «Інформаційний бюлетень» легально друкуватися в Полтавській області та провести службове розслідування й притягти до відповідальності тих своїх підлеглих, які тиснуть на керівників видавництв, перешкоджаючи укладенню угод про друкування «Інформаційного бюлетеня».

 Поділитися