MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Крымскую правду" викривають у брехні

06.07.2004    джерело: (“Кримська світлиця”, №21, 21.05.2004)
"Депортация 1944 года спасла татарское население от катастрофического вымирания, а если учесть, что основным местом депортации была Ферганская долина и южные районы Средней Азии, то люди в силу этой самой депортации попали в рай..." ("Крымская правда", 18 мая 2004 года).

Такої кримської "правди", нарешті, не витримав вже й кримський уряд.

Головне юридичне управління Ради міністрів Криму направило в прокуратуру республіки опубліковані в газеті "Крымская правда" дані соціологічного опитування "Молодь про депортацію кримських татар" (№ 87 від 13.05 2004). Уряд звернувся до органів прокурорського нагляду з метою проведення юридичної експертизи і правового реагування.

Згідно з даними опитування, 40 відсотків респондентів підтримали рішення Державного комітету оборони СРСР про депортацію кримських татар. Засудили це рішення 30 відсотків опитаних і 16 відсотків респондентів не мали власної думки. Ще 14 відсотків опитаних висловили інші думки.

Слідом за цим Рада молодих учених Таврійського національного університету ім. В. Вернадського, провівши оперативну перевірку фактів, викладених в "Крымской правде", спростувала ці дані, назвавши їх "грубою фальсифікацією громадської думки університетського соціуму". Як повідомило Кримське агентство новин з посиланням на інформаційно-ресурсний центр ТНУ, "відомості опублікованого соцопитування є абсолютно фантастичними". Авторами дослідження стверджується, що ними були опитані студенти випускних курсів. Однак саме ця категорія студентів протягом 2004 року перебуває в режимі самостійної роботи над дипломними роботами і вкрай рідко з’являється в стінах вузів, а іногородні студенти - і в межах Сімферополя. Крім цього, більше 35 відсотків студентів ТНУ є нащадками народів, які стали жертвами депортації, і важко уявити, щоб частина з них висловилася "за депортацію", як це стверджується в "Крымской правде". Крім того, 16 відсотків студентів, які "не мають власної думки", повідомляє Рада молодих учених ТНУ, — цифра фантастична для студентського середовища і університетського співтовариства.

Заява вчених Таврійського національного університету ставить під сумнів вірогідність соціологічного опитування, об’єктивність його виконавців і замовників, а в сукупності з іншими публікаціями в "Крымской правде" дає підставу говорити про політику цієї газети, спрямованої на розпалення міжнаціональної ворожнечі. Українофобія, підбурювання, культивування недовіри і ненависті до кримських татар стали характерним стилем видання, що заявляє себе як "русская газета".

Рада міністрів Криму звернулася до прокуратури республіки з настійним проханням дати правову оцінку і вжити заходи реагування до видання, що допускає подібні висловлювання і судження.

 Поділитися