MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Калуський міськрайонний суд відмовив у задоволенні позову ВАТ “Прикарпаттяобленерго” до калуської районної газети “Дзвони Підгір’я”. Протистояння на цьому не завершилося, кожна зі сторін продовжує наполягати на своєму

06.07.2004    джерело: (“Львівська газета”, 13 травня 2004 р.)
Тарас Ткачук, Івано-Франківськ
Енергопостачальне підприємство Івано-Франківщини, як уже повідомляла “Газета”, вимагало від газети спростувати низку тверджень, викладених у статті “Каральна акція РЕМу в Новиці, або Чому енергетики перекладають свій “тягар” на плечі споживачів?”, опублікованій 16 липня 2003 року.

Описуючи масовану перевірку дотримання правил користування електроенергією споживачами в с. Новиці, що відбулася 22 червня минулого року, автор матеріалу Галина Когут ужила кілька епітетів, які не сподобалися керівництву обленерго. “Червневого недільного ранку у Новиці висадився десант ревізорів РЕМу у кількості близько 60 осіб. Ревізори розділилися на групи по 2-3 особи і влаштували облаву від хати до хати”, – так починалася стаття.

Пославшись на визначення слів “десант” і “облава”, що дає Великий тлумачний словник української мови, юристи підприємства зробили висновок, що “автором статті недостовірно відображено дійсність”. Окрім того, енергопостачальники не погодилися зі словосполученням “каральна акція”.

“Позовна заява була подана не за критику, а за викривлення дійсності. Зокрема, дії наших працівників були порівняні з каральними діями, – заявила кореспонденту “Газети” помічник голови правління ВАТ “Прикарпаттяобленерго” з соціальних питань та зв’язків із громадськістю Наталія Дадівєріна. “Образливі випади та спотворене відображення законних, згідно з чинним законодавством, дій підривають імідж підприємства і ставлять під сумнів роботу, яка вже дає значні позитивні результати в боротьбі зі втратами електроенергії”, – додала вона.

На вівторок, коли готували цей матеріал, ні позивач, ні відповідач ще не отримали рішення суду. Однак головний редактор газети “Дзвони Підгір’я” Мирослава Побуцька повідомила, що під час оголошення рішення суддею Калуського міськрайонного суду Ярославом Горблянським, який кваліфіковано розібрався в суті справи, звучали такі формулювання щодо дій “Прикарпаттяобленерго”, як “наступ на свободу слова” та “намагання бути поза зоною справедливої критики”.

Пані Побуцька високо оцінила допомогу адвоката, який безкоштовно захищав редакцію в суді в рамках програми правового захисту IREX ProMedia Україна, та відзначила моральну підтримку пленуму Івано-Франківської обласної організації Національної спілки журналістів України та колег-журналістів. “Приємно, що ми в цьому світі не одні”, – сказала вона.

Натомість представники позивача вважають, що в рішенні Калуського міськрайсуду “необ’єктивно й упереджено викладені обставини справи, на яких зроблено хибний висновок про неправомірність дій ВАТ “Прикарпаттяобленерго” та правдивість інформації, опублікованої в газеті “Дзвони Підгір’я”. Підприємство готує апеляційну скаргу на це рішення у вищі судові інстанції.

“Ми не хочемо нічого надзвичайного. Ми не цькуємо газету, як це подавали в деяких ЗМІ... Ми хочемо тільки спростування. Про моральну шкоду вже навіть не йдеться”, – каже Н. Дадівєріна. Помічник голови правління запевняє, що ВАТ “Прикарпаттяобленерго” раніше не судилося з жодною газетою, не має на меті переслідувати за критику ЗМІ, а прагне правдивого та незаангажованого висвітлення своєї діяльності в пресі.

Головний редактор “Дзвонів Підгір’я” все ж остерігається, що після публікації спростування може надійти й вимога про відшкодування моральної компенсації, що буде непосильною для невеличкої газети, яка нині виходить тиражем менше чотирьох тисяч примірників. У телефонній розмові з нашим кореспондентом пані Побуцька схвально відгукнулася про рішення суду. “Хіба можна спростовувати правду?” – риторично запитала вона.

 Поділитися