MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд не визнав порушень на 151-му в/о і дозволив Лелюку бути депутатом

10.07.2004   
http://maidan.org.ua/news
Коментуючи судове засідання, народний депутат України Валерій Асадчев зазначив, що “сьогодні, фактично, справа, так і не розглянута по суті через формальні обставини, була закрита за наполяганням ЦВК”.

29 червня у Шишацькому районному суді Полтавської області відбулося судове засідання за заявою довіреної особи кандидата в народні депутати України на виборах 20 червня по в/о №151 Олександра Кулика, голови Шишацької районної організації Української народної партії Сергія Солов’я щодо встановлення юридичного факту порушення виборчого законодавства Олексієм Лелюком під час виборів у в/о №151. Зокрема, це підкуп виборців та використання службового становища.

За твердженням Кулика, Лелюк порушив цілу низку статей Закону “Про вибори народних депутатів України”. Зокрема, п. 10 ч. 3 ст. 49, ч. 16 ст. 56, де чітко виписано про заборону кандидату в депутати “надавати виборцям або членам виборчих комісій гроші чи безоплатно або на пільгових умовах товари, роботи, послуги, цінні папери, кредити, лотереї, інші матеріальні цінності”. Чітко виписана в Законі заборона кандидатам у депутати “залучати для передвиборної агітації або використання для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації підлеглих їм осіб”, а також “службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи”. Всі ці вимоги Закону зневажив кандидат О.Лелюк. Про це посвідчать тисячі рядових виборців, у домівках і квартирах яких протягом травня-червня побували працівники газових служб. Посвідчать навіть школярі, які встигли проїхатися на придбаному “Полтавгазом” маршрутному автобусі “Машівка – с.Новий Тагамлик”, чи подивилися спонсоровану кандидатом О.Лелюком циркову виставу в с.Селещина Машівського району.

За рішенням суду клопотання представника ЦВК про закриття справи було задоволено з посиланням на недотримання заявником процедурних вимог, зокрема, порушення терміну оскарження.

Засідання вів суддя Юрій Колос, у судовому засіданні взяли участь народний депутат України, член політичної групи Української народної партії Валерій Асадчев та один з кандидатів по в/о №151, голова Полтавської обласної організації Української народної партії Олександр Кулик. Коментуючи судове засідання, народний депутат України Валерій Асадчев зазначив, що “сьогодні, фактично, справа, так і не розглянута по суті через формальні обставини, була закрита за наполяганням ЦВК”. “Я думаю, що ми зайвий раз переконалися у повній відсутності елементів демократії в Україні, тому що, фактично, виходить, що терміни подачі скарги важливіші за факт підкупу виборців”, – вважає народний депутат. Він підкреслив, що “суд в будь-якій демократичній країні розглянув би по суті факт підкупу, тому що це більш вагомий фактор, ніж процедура, якою, на мою думку, прикриваються відверті злочини”. Суд також своїм рішенням скасував свою попередню Ухвалу від 25 червня про призупинення видачі тимчасового посвідчення Олексію Лелюку. Дія Ухвали від 25 червня не давала можливість Лелюку прийняти депутатську присягу.

29-06-2004 1

 Поділитися