MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Семінари для правоохоронців

27.07.2004   
Людмила Клочко
Харківська правозахисна група провела серію семінарів для правоохоронців Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Кіровоградської областей. Семінари проходили у рамках проекту “Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні”, що здійснюється Харківською правозахисною групою спільно з регіональними партнерами у різних областях України.

У період з 13.06 по 23.06 Харківська правозахисна група провела серію семінарів для правоохоронців Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Кіровоградської областей. Семінари проходили у рамках проекту “Кампанія проти катувань та жорстокого поводження в Україні”, що здійснюється Харківською правозахисною групою спільно з регіональними партнерами у різних областях України.

Було проведено три дводенних семінари у Запоріжжі – 14-15 червня, у Херсоні – 16-17 червня, у Кіровограді 21-22 червня та одноденний семінар у Миколаєві 19 червня. Провести дводенний семінар у Миколаєві не було можливо через проведення 18 червня свята – дня дільничного. Тому Міністерство внутрішніх справ просило або провести семінар в інший термін, або скоротити його до одного дня. Ми вирішили скоротити семінар без втрати змісту за рахунок зменшення перерв, а також за рахунок більш стислого викладення матеріалу.

У семінарах взяли участь 223 особи:

– Запоріжжя – 50 осіб, них 45 – правоохоронці, 5 – представники НУО

Херсон – 80 осіб, з них 76 – правоохоронці, 2 – журналісти, 2 – представники НУО

Миколаїв – 47 осіб, з них 43– правоохоронці, 2 – представники НУО

Кіровоград – 46 осіб, з них 36 – правоохоронці, 5 – журналісти, 5- представники НУО.

У роботі всіх семінарів взяв участь начальник відділу МВС України М.В.Паєта, а також представники обласних управлінь МВС України. Ми вдячні Міністерству внутрішніх справ України й обласних управлінь за допомогу в організації семінарів.

Учасники семінарів прослухали лекції:

1. Заборона поганого поводження в Європейській Конвенції (стаття 3)

2. Право на свободу в Європейській Конвенції (стаття 5) (

3. Україна – учасник Європейський Конвенції з прав людини.

У семінарах у Запоріжжі та Херсоні взяли участь лектори Аркадій Бущенко, адвокат Харківської обласної колегії адвокатів, експерт Харківської правозахисної групи, Олексій Соловйов, головний спеціаліст відділу кримінального процесу Національного бюро з питань дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини (Міністерство юстиції України); Арсеній Мілютін, начальник відділу цивільного і господарського процесу Національного бюро, Юрій Білоусов, викладач кафедри прикладної соціології Національного університету внутрішніх справ, кандидат соціологічних наук, капітан міліції, Олег Мартиненко, – начальник кафедри кримінального права та кримінології Національного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, підполковник міліції, Людмила Клочко, ХПГ, зав. громадської приймальні.

Лекції було побудовано як на теоретичному матеріалі, так і на прикладах правозастосувальної практики, огляду рішень Європейського суду щодо України, також були використані матеріали соціологічних досліджень, що проводилися Національним університетом внутрішніх справ у 2003-2004 р.р. в межах Проекту “Кампа­нія проти катувань та жорстокого поводження в Україні”.

Лектори використовували інтерактивні методи викладення матеріалу, елементи рольових ігор.

Після кожної лекції було жваве обговорення проблем, яке переходило у неформальне спілкування під час перерв на каву та обід. Таке спілкування було корисним як для учасників семінарів, так і для членів тренерської групи.

Під час семінару утворилася нова тренерська група, що змогла із розрізнених лекцій зробити цільний матеріал.

Учасники семінарів отримали літературу, що була видана Харківською правозахисною групою в рамках Проекту:

“Проти катувань. Міжнародні механізми запобігання катуванням та жорстокому поводженню”

“Проти катувань. Європейські механізми запобігання катуванням та жорстокому поводженню”

“Проти катувань. Систематизований дайджест рішень Європейського суду з прав людини”

“Проти катувань. Огляд повідомлень про жорстоке поводження і застосування катувань. 2003”

“Огляд практики Європейського суду з прав людини по статті 3  Конвенції”.

 Поділитися