MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист Голові Державного Комітету України у справах національностей та міграції Москалю Г.Г. з приводу відмови у наданні статусу біженця Б.Стомахіну

27.07.2004   
Правозахисники розпочали всеукраїнську кампанію за надання Борису Стомахіну політичного притулку в Україні.

Голові Державного Комітету Україну
у справах національностей та міграції
Москалю Г.Г.
01025, м. Київ, вул. Володимирська, 9

Вельмишановний Геннадію Геннадійовичу!

Висловлюємо своє обурення та занепокоєння з приводу відмови міграційної служби Вінницької області в оформленні документів відомому російському дисиденту Борису Володимировичу Стомахіну для вирішення питання про надання статусу біженця.

Борис Стомахін є активістом російського “Руху за незалежність Чечні” та “Революційного контактного об’єднання” – невоєнізованої політичної організації, яка перебуває в жорсткій опозиції до офіційної влади Російської Федерації. Борис Стомахін також є редактором незареєстрованого бюлетеня “Радикальна політика”, авторські публікації в якому стали одним з приводів для судового переслідування Стомахіна.

Не вдаючись до оцінки поглядів Бориса Стомахіна та форми їхнього вираження, що в будь-якому разі не може бути предметом кримінального переслідування у демократичній країні, ми переконані, що переслідування Стомахіна в Росії є очевидною формою тиску державної влади на людину за мирне висловлювання своєї громадянської позиції та за журналістську діяльність, що не є допустимим в країні-члені Ради Європи.

Кримінальна справа Бориса Стомахіна набула великого розголосу як в Росії, так і за її межами. Переслідуючи Стомахіна за його переконання та журналістську діяльність, російська влада використала весь арсенал “методів впливу” від побиття та адміністративних затримань до фабрикації кримінальної справи та реальної загрози застосування каральної психіатрії. Засудження Стомахіним внутрішньої та зовнішньої політики Росії, зокрема, заклики до припинення війни в Чечні призвели до висунення проти нього кримінальних обвинувачень в “проголошенні закликів до насильницького захоплення влади” та в “поширенні міжнаціональної ворожнечі”.

Ми вражені тим фактом, що незважаючи на вчасно надані міграційній службі Вінницької області документальні докази переслідувань Бориса Стомахіна в Російській Федерації, працівники Відділу національностей та міграції фактично проігнорували кричущі факти переслідувань шукача притулку в країні його походження і прийняли рішення, яке, в разі виконання, може уможливити екстрадицію Стомахіна до Російської Федерації і в такий спосіб піддати загрозі його життя і здоров’я.

На додаток, хотілося би зазначити, що відповідно до статей 2 та 3 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод, учасником якої є і Україна, держава має позитивні зобов’язання щодо захисту прав людини і повністю відповідає за заподіяння шкоди особі в разі її екстрадиції до країни, де до неї можуть бути застосовані заходи, що є не сумісними з вимогами Європейської Конвенції: катування, нелюдське поводження, незаконне позбавлення волі, порушення права на справедливий процес. Наявні докази свідчать про очевидну можливість відвертого порушення прав Б.Стомахіна в разі не надання йому статусу біженця та екстрадиції до країни походження. Таким чином, Україна стає порушницею своїх міжнародних зобов’язань, і ця справа неодмінно набуде міжнародного розголосу.

Звертаємося до Державного Комітету України у справах національностей та міграції з вимогою скасувати як незаконне рішення міграційної служби Вінницької області про відмову в оформленні документів для вирішення питання про надання Борису Стомахіну статусу біженця та зобов’язати міграційну службу розглянути клопотання шукача притулку по суті.

З повагою,

Рада українських правозахисних організацій (РУПОР)

Вінницька правозахисна група

 Поділитися