MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мистецтво самозахисту

27.07.2004   
Ілько Лемко
На думку автора вже з’являються в Україні диваки – Дон-Кіхоти, які поки що заради ідейних принципів доводять, що існує людська гідність і що все-таки можливо її захистити навіть у нас.

Ми катастрофічно не вміємо себе захищати. В нас ніколи не було історичної практики відстоювання громадянських інтересів, що є найхарактернішою ознакою громадянського суспільства. Безправ’я і зневіра в те, що наші суди зможуть відстояти гарантовані нам Конституцією права, породжують хронічну байдужість. Але вже з’являються в Україні диваки – Дон-Кіхоти, які поки що заради ідейних принципів доводять, що існує людська гідність і що все-таки можливо її захистити навіть у нас. Мешканець Коростишева Житомирської області через суд отримав грошову компенсацію за запізнення автобуса. Семен Крупник звернувся до керівництва Житомирського автовокзалу з проханням письмово засвідчити факт запізнення рейсового автобуса на 40 хвилин, після чого подав позов до районного суду на автотранспортне підприємство з метою отримати компенсацію за завдані моральні збитки. Відфутболюваний судами, апеляційними судами і прокуратурами, Крупник все ж вистояв і врешті отримав 50 гривень компенсації моральних збитків. Ідейний позивач заявив, що “пішов на цей процес з принципу і бажання довести, що споживачі автопослуг повинні і можуть захистити свої права на належне обслуговування”. Можливо, невдовзі й у нас будуть вигравати судові процеси, які наразі здаються нам фантастичними. Такі, наприклад, як процес американки, яка відсудила в компанії “Мак Доналдс” мільйон (!) доларів за поданий до столу занадто гарячий чай, чи процес ізраїльтянина, який спромігся довести в суді, що не взяв парасольки і застудився через прогноз погоди однієї з радіостанцій, яка не обіцяла дощу. Головне для нас усіх – оволодіти мистецтвом самозахисту.

08.07.2004

http://maidan.org.ua

 Поділитися