MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Початок передвиборчої кампанії в Харкові

07.08.2004   
Інна Сухорукова, м.Харків
Автор розповідає, про порушення у перший місяць передвиборчої кампанії у Харкові

Початок передвиборчої кампанії виборів Президента України вже з самого початку нагадує клоунське шоу в пересувному цирку Шапіто. Але, як кажуть, це було б дуже смішно, якби не було так сумно, а, головне, ще й соромно. Соромно за представників влади, громадських діячів, за керівників підприємств та державних установ. Соромно дивитись в очі молоді, які виросли в пострадянські часи, і не знають, як треба захищатися від таких цинічних дій влади, від безсоромної неправди, що ллється з радіоприймачів та телеекранів.

14 липня в Харкові, на майдані Свободи відбувся мітинг-концерт на підтримку єдиного кандидата від влади, прем’єр-міністра України Віктора Януковича. Громадяни, які зібралися на цей мітинг, навіть не приховували від кореспондентів місцевих ЗМІ, що їх примусили прийти на цей мітинг. Декому начальство обіцяло премію, декому відгул, а декому, хто якось відмовлявся піти на мітинг, начальство погрожувало чи ненаданням відпустки чи, навіть, звільненням. Зрозуміло, що шукати захисту в профспілок ніхто не став, бо всі знають ціну тім профспілкам. Кожний, хто прийшов не цей мітинг, повинен був відмітитися в списках, які тримали відповідні керівники. Багато хто з громадян отримували свою “галочку”, після цього залишали це збіговисько. Яке враження таке безсоромне приниження справило на людей, зрозуміло вже по тому, що вони не боялися висловлювати своє обурення перед телекамерами. Невже влада сподівається, що примусово зібрані мітингуючі проголосують за їх єдиного провладного кандидата? Був у застійні часи такий собі спектакль “Послужливий дурень небезпечніше ворога...”. Можливо, влада збирає такі натовпи не тільки для того, щоб виявити свою вірність майбутньому президенту, а має на меті ще якісь цілі? Наприклад, у випадку масової фальсифікації результатів виборів, матиме змогу сказати західним спостерігачам: “Ви ж бачили, яка кількість людей підтримала висунення єдиного кандидата від влади В.Януковича.”

Тепер почався наступний етап – збір підписів на підтримку кандидатів. У Харкові до цього залучили всіх, на кого хоч який-небудь вплив має влада. Робота добре скоординована. Кожне підприємство, навчальний заклад, поліклініка, комунальні підприємства, навіть, приватні фірми отримали рознарядку – скільки підписів повинні зібрати на підтримку Януковича.

От деякі факти, що стосуються тільки членів нашої організації – Харківської правозахисної групи.

До нашої колеги, до речі правозахисниці з великим стажем – ще з 60-х років, додому прийшли дві дами і попросили підписатися на підтримку Януковича. Коли наша колега запитала чому в підписному листі не внесені дані про особу, яка збирає підписи (а саме цього вимагають статті 54, 55 Закону України “Про вибори Президента України”), їй відповіли, що ці дані можна з’ясувати в Київському райвиконкомі. Наша колега з обуренням відправила двох невдалих агітаторів за кандидата від влади. Але через декілька днів до неї знову завітали з таким же проханням, і знову без відповідно оформленого підписного листа вчителі поруч розташованої школи № 36 і поскаржились, що їх відкликали з відпустки, пояснили, що їх примусили збирати підписи на підтримку Януковича, і їм обов’язково потрібно зібрати певну кількість голосів. Але навіть ці бідолашні вчительки не пом’якшили позицію нашої колеги і пішли собі не з чим.

Підписанти “за Януковича” знайшли іншу нашу молоду колегу прямо в поліклініці, в кабінеті лікаря, до якого звернулася вагітна жінка. Лікар сором’язливо попросила підписати, пояснюючи, що сама вона збирається голосувати за Віктора Ющенка, але головний лікар зобов’язав її збирати підписи за кандидата від влади. Вмовляючи нашу колегу лікар сказала, що “звісно, вона ж може голосувати за кого вона вважає потрібним, але таким чином зробить послугу особисто лікарю”. Мабуть стаж роботи в правозахисній організації таки має значення. Наша молода колега погодилася поставити свій підпис.

Член правління Харківського обласної спілки солдатських матерів завітала у справах до ЖЕКу № 24. Їй без жодних заперечень видали потрібну довідку, а після цього лагідно запитали: чи не підпишеться вона на підтримку Януковича. Коли вона категорично відмовилася, працівники ЖЕКу не наполягали. Але як саме розцінити той факт, що всупереч закону, і працівників ЖЕКу, який є структурою органу місцевого самоврядування, залучили до збору підписів на підтримку єдиного кандидата від влади?

І, нарешті, самий яскравий випадок! До нашої організації звернувся член однієї з партій, що входить до блоку “Наша Україна”, кадровий працівник одного з великих заводів Харкова – заводу “Комунар” – Микола П. Він розповів, що все керівництво заводу примушує своїх робітників, частіше це начальники цехів, відділів, табельниці, збирати підписи на підтримку Януковича. Зрозуміло, що де-небудь така організація підписів приведе до якого-небудь абсурду. Ось на “Комунарі” це і трапилось. Начальник одного з відділів запропонував своїм підлеглим підписатися на підтримку Януковича, мотивуючи це тим, що поки він не здасть 50 підписів, його не відпустять у відпустку. Треба зауважити, що брутального тиску з боку цього начальника на своїх підлеглих не було, він теж почував себе досить незручно. Хтось підписав, хтось відмовився. Але тут цей начальник отримав телефонний дзвоник від працівника невизначеної правозахисної організації (це і був наш Микола П.), який пояснив цьому начальнику відділу, що збираючи підписи в саме такий спосіб, він порушує п.п.6, 7 статті 55 Закону України “Про вибори Президента України” ), а також статті 364, 365 Кримінального кодексу України. Ефект був миттєвий – збирання підписів було припинено, а переляканий начальник відразу розірвав вже заповнені листи.

Але складається враження, що одночасно влада активно готовиться і до самого процесу виборів – наприклад, вони хочуть завчасно знати, хто не прийде до виборчої дільниці, хто і як збирається голосувати. До перекладача Харківської правозахисної групи, яка мешкає у Дзержинському районі Харкова, додому заявилися дві дівчини, які пояснили, що вони проводять соціологічне опитування мешканців: за якого кандидата ті збираються голосувати? Ніяких документів дівчата пред’явити не змогли – бо не мали таких, але пояснили, що опитування проводить Дзержинський райвиконком. На слушне зауваження нашої колеги, що соціологічне опитування повинне бути анонімним, дівчата відповіли, що їх виженуть з роботи, якщо вони не принесуть такі списки. Навіщо такі дані виконкому? Законом збір таких даних не передбачений.

Невже і сьогодні, добре знаючи ціну нашої влади, люди дадуть себе ошукати? Навіть, якщо є люди, які дійсно підтримують Януковича, а такі, в Харкові безумовно є, бо як і на виборах у 1994 році влада розігрує “російську карту”, самому кандидатові – Вікторові Януковичу потрібна така підтримка “з-під палки” ? Яка може бути довіра до нього людей.

А наші лікарі та вчителі? До якої міри приниження вони будуть терпіти, продовжувати бути рабами?

Держава так “багато” зробила для цієї категорії населення! Чого коштує тільки вето Президента Кучми на закон, згідно з яким вчителям повинні були погасити заборгованості з зарплатні? Чи може все це від невмирущої “совєтскості” ?

Якщо так, то так нам і треба. І, перш ніж лаяти погану владу, треба самим щось зробити. Навіть, зважитися і відмовити своєму начальнику сходити на мітинг або не підписуватися за того кандидата, якого особисто зовсім не вважаєш достойним.

 Поділитися