MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Прес-конференція Олександра Зінченка в Харкові

19.08.2004   
Євген Захаров, Харківська правозахисна група
Враження від прес-конференції керівника штабу «Нашої України»

13 серпня в приміщенні Харківського регіонального штабу «Нашої України» пройшла прес-конференція заступника Голови Верховної Ради України керівника виборчого штабу «Нашої України» Олександра Зінченка. Прес-конференція більше нагадувала монолог пана Зінченка, який намагався надати якомога більше інформації про кампанію Віктора Ющенка, про основні позиції його програми, про пресинг, якому піддається уся команда Ющенка, починаючи від самого кандидата в Президенти і закінчуючи рядовими агітаторами. Зінченко говорив дуже швидко, енергійно, він був натхненним й водночас багатослівним, але все сказане було цікавим та насиченим ідеями й фактами. Шкода, що це почула тільки невелика група журналістів, - такий монолог заслуговував на прямий ефір телебачення чи радіо.

Зінченко відзначив, що штаб планує організувати збір результатів голосування прямо з виборчих дільниць, щоби вже в ніч голосування мати результати виборів, для цього організується участь близько 165 тис. членів виборчих комісій та спостерігачів на більше, ніж 33 тис. виборчих дільницях. Буде проведено масштабний exit-poll: 50 тис. опитаних по всій Україні. Готується ретельне дослідження для перевірки списків виборців, щоби не допустити використання «мертвих душ». Спеціальна група депутатів шукає вирішення проблеми голосування українців, які працюють за кордоном, а таких приблизно 7 млн.

Безробіття – одна з головних проблем в Україні, воно сягає 20%. Тому головним завданням команда Ющенка бачить створення 5 млн. робочих місць, саме цей показник має стати головним в оцінці діяльності посадових осіб виконавчої влади. Як приклад, Зінченко навів реальний план розвитку Харківського авіапідприємства, яке має випускати десятки літаків АН-140, побудований на співпраці з російським «Аерофлотом». Існує також чітка програма громадських робіт за державним замовленням.

Зінченко розкрив джерела виборчої кампанії Януковича, за його словами, це незаконна приватизація гігантів української промисловості, таких як «Криворіжсталь», приховані бюджетні кошти, отримані за рахунок зниження мінімальної зарплатні з запланованих 237 до 205 гривень – за рахунок цього планується забезпечити перемогу кандидату Януковичу, давши населенню хабар у вересні у вигляді підвищення пенсій та зарплатні, які і так мали бути проведені.

Зінченко розповів про масові порушення закону про вибори Президента і про те, що штаб подав 92 юридично відпрацьованих і документально підтверджених скарги до ЦВК про такі порушення. Він показав журналістам відеозапис, який був вилучений у майора МВС, що проводив стеження за Ющенком під час його відпочинку. Стежили, з ким Ющенко спілкується, хто до нього приїжджає (в блокноті майора були записані номера всіх машин, які в’їхали на територію, де відпочивав Ющенко), записували розмови. Зінченко відзначив, що міліцію, прокуратуру, податкові органи влада перетворила на засіб політичної боротьби з опозицією. У той же час, за його словами, є багато чесних працівників міліції, які не захотіли виконувати злочинні накази і попереджали штаб Ющенка про заплановані дії влади. За словами Зінченка, розкриття таких заходів в цивілізованій країні було б рівнозначно Уотергейту. Але не в нашій країні.

Невеличкий коментар. Як на мене, просто смішними виглядають пояснення заступника міністра внутрішніх справ в програмі УТ-1 «Саме той», що таємна відеозйомка велася з метою охорони Ющенка. Оперативно-розшукова діяльність з метою охорони вищих посадових осіб може вести тільки Державне управління охорони, яке було окремим органом державної влади, а зараз належить до СБУ. МВС не має жодних повноважень проводити оперативно-розшукові заходи щодо Віктора Ющенка. З показаного відеозапису є очевидним, що він був об’єктом оперативної розробки, підстав для якої в даному випадку не видно.

На мою думку, реакція «Нашої України» на такі факти, як таємне стеження, та інші брутальні порушення є недостатньою. 92 скарги до ЦВК – це дуже мало, тим більше, що чекати від ЦВК швидкого ефективного та неупередженого розгляду важко. Я вважаю, що «Наша Україна» нехтує таким засобом як звернення до суду зі скаргами на незаконні дії або бездіяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування та їх посадових осіб, підстав для яких в усій Україні дуже багато. Суди мали б бути завалені такими скаргами, але цього не відбувається. Тільки за рахунок активної протидії порушенням як на правовому, так і на політичному рівні можна було б виправити характер виборчої кампанії на Сході та Півдні, яка все більше починає нагадувати бій без правил з боку одного з супротивників.

 Поділитися