MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Виборчий процес у Чернігівській області

19.08.2004   
Наталія Романова, Олексій Тарасов, Тухан Едієв, ЧГКЗПЛ
Як застосовується адмінресурс на Чернігівщині

Протягом липня посилилась тенденція до застосування адміністративного ресурсу на користь одного з кандидатів у Президенти України. Так, за інформацією, яку нам надала „Наша Україна”, начальник тепло-сітки міста Чернігова Геращенко та начальник експлуатаційної дільниці Деснянського району Давиденко Володимир Григорович під страхом звільнення з роботи примушував підлеглих збирати підписи на підтримку В.Януковича. З тих же джерел надійшла інформація про створення в структурі міськради оперативного загону дружинників під керівництвом Негодникова В.І., з незрозумілими функціями по використанню його потенціалу. ЧГКЗПЛ проводить зараз низку дій по уточненню цієї інформації та реагуванню у випадку виявлення порушень чинного законодавства.

Досить тривожною є тенденція, посилення якої зафіксовано комітетом з середини липня: різко (у кілька разів) зросла кількість звернень до комітету від громадян, зокрема працівників місцевих органів державної влади та самоврядування, з приводу тиску який чиниться на них представниками райдержадміністрацій області. Це співпало у часі зі збором підписів на підтримку кандидатів в Президенти та активізації передвиборчих змагань. Працівники органів місцевого самоврядування скаржаться на те, що в телефонних та особистих розмовах їх залякують звільненням з роботи та репресивними діями в разі не забезпечення пріоритетних умов для кандидата, якого підтримує адміністрація у населеному пункті. Є кілька звернень про залучення до тиску на громадян представників міліції.

Такі звернення є сигналом про можливість початку валу порушень основних прав та свобод людини, які можна чекати у вересні та жовтні. Вже зараз чітко окреслюються намагання обмежити права на вільний вибір, відбувається ріст атмосфери страху та несвободи в суспільстві.

Комітету були надані документи, які можуть свідчити про порушення ч.4 ст. 3 Закону України „Про вибори Президента України” однією з райдержадміністрацій. За місяць до початку офіційного старту виборів керівникам державних установ було розіслано офіційний лист з наказом вжити заходів щодо підвищення рівня передплати на друге півріччя 2004 року газет, засновниками яких є районні та обласні держадміністрації. В свою чергу керівниками підприємств і установ було рекомендовано своїм підлеглим в обов‘язковому порядку передплатити зазначені видання. Контроль за здійсненням підписки вели робітники поштових відділень, яким було доручено запитувати місце роботи та вести облік передплатників по установах. У разі невиконання „плану” підприємством, його керівник мав неприємну розмову з чиновником райдержадміністрації.

У липні продовжувала мінятися редакційна політика видань регіону з урахуванням майбутніх виборів.

Нашим комітетом для вивчення ситуації з правами і свободами у матеріалах ЗМІ, було проведено дослідження всіх суспільно-політичних друкованих ЗМІ Чернігівської області, які виходили за останній місяць; є регулярними у виданні; видаються більше одного року й розповсюджуються по каталогам Укрпошти. Тобто були вивчені видання, які вже мають постійну аудиторію та розповсюджуються на комерційній основі.

В результаті моніторингу були отримані наступні результати. Як і у червні, при вивченні видань було зафіксовано, що майже 100% суспільно-політичних ЗМІ продовжують бути рупором окремих політичних сил. Знову фіксується абсолютна безальтернативність наведення матеріалів у цих засобах, тобто видання присвячують більшість матеріалів лише одній окремій політичній думці. Крім окремих випусків газети „ГАРТ”, нами у жодній з досліджених газет не було зафіксовано прикладу, коли наводилися би альтернативні позиції чи посилання авторів статей на наявність таких. Існування лише „однобоких” матеріалів у ЗМІ дозволяє говорити про перешкоди у гарантуванні права на доступ до інформації, зокрема у розрізі неупередженої суспільно-політичної інформації. Як і раніше, в виданнях регіону більшість матеріалів було присвячено лише окремому кандидату в Президенти України.

 Всеукраїнська тижнева газета „Сіверщина” як і належить правим опозиційним виданням, більшість своїх публікацій присвячувала В. Ющенку, його діяльності, а також недолікам та прорахункам в діяльності нині діючого уряду на чолі з В. Януковичем. Про таку спрямованість статей говорять заголовки: „Сила народу зростає в геометричній прогресії”, „Паралелі 2004-го й 1991-го”, „Досить лише порівняти досягнення урядів Ющенка та Януковича”, „Проти „Темників” – „народний телефон” , „Найкращі ліки від фальсифікації – грузинський варіант” („Сіверщина” №31 від 30 липня 2004 р.).

Що ж стосується видань, засновниками яких є органи державної влади та місцевого самоврядування, наприклад, таких, як „Деснянська правда”, то в даному випадку ситуація у порівнянні з минулим місяцем теж не змінилась. Як і раніше, публікуються статті про „досягнення уряду, очолюваного В. Януковичем” і жодної, яка б стосувалася інших потенційних кандидатів у Президенти.

Єдиним виключенням є інформація про „справу Лабазова”. ЗМІ Чернігівської області багато уваги присвятили подіям навколо конфлікту між представниками регіональних штабів В.Ющенко та В. Януковича у м. Прилуки. Так, наприклад, „Чернігівські Відомості”(№32 від 5.08.04) присвятили цій події статтю під назвою „Напад на штаб у Прилуках”, в якій перший заступник начальника УМВС в області Іван Кочубей розповідає про свою точку зору у відношенні подій 27 липня 2004 року. Ситуацію, яка склалася, провладні газети обмальовують майже однаково, хоча деякі видання займали більш нейтральну позицію та давали змогу читачу самостійно зробити висновок.

Взагалі ж протягом липня органи влади проводили суттєву роботу через ЗМІ, в колективах, направлену на підвищення іміджу діючого Прем’єр-міністра В. Януковича, який є кандидатом в Президенти України. Його постать намагались представити в найвигіднішому світлі, намагаючись знівелювати вплив фактів його біографії, які мають негативний суспільний резонанс. Такий масований наступ на свідомість виборців, на нашу думку, посилює в суспільстві правовий нігілізм, певну роздратованість виборців тим, що їм нав’язується чужа думка. В цих діях наш комітет вбачає зазіхання на свободу думки.

Як і минулого місяця з вищенаведеної інформації можна зробити певні висновки: у змісті матеріалів державних ЗМІ, викладаються переважно матеріали щодо здобутків чинного уряду та описується позитивні сторони особистості прем’єр-міністру України. Опозиційні ЗМІ Чернігівщини зорієнтовані на негативне висвітлення дій представників органів державної влади та місцевого самоврядування, при цьому паралельно, але у меншому ступеню, описуючі позитивні особисті риси свого кандидата та діяльність його політичного руху. Всім ЗМІ притаманне безальтернативне наведення інформації.

Також жодна з досліджених газет, окрім „Сіверщини”, не відводила будь-якої суттєвої уваги проблемам освіти потенційних виборців щодо їх громадянських та політичних прав. Тобто мали на меті тільки політичні цілі.

 Поділитися