MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звідки взялися в Криму шість українських газет?

31.08.2004    джерело: («Кримська світлиця», №28, 09.07.2004)

Нещодавно в "Кримському діалозі" - українськомовному додатку до газети Верховної Ради АРК "Крымские известия” — було опубліковане інтерв’ю з головою Республіканського комітету з інформації АРК, витяг з якого ми пропонуємо вашій увазі.

Сьогодні в Автономній Республіці Крим зареєстровано 1007 періодичних друкованих видань: 857 газет, 96 журналів, 25 бюлетенів, 12 альманахів, 15 збірників, два календарі і один дайджест. З них зареєстровано 36 комунальних ЗМІ - 26 газет за участю органів місцевого самоврядування (шість тимчасово не виходять) та три - за участю держави. Постійно виходять друком і 27 газет національних меншин.

Зважаючи на специфіку кримської аудиторії, яка здебільшого користується російською мовою, майже всі газети та журнали російськомовні. Але нині спостерігається тенденція збільшення використання української мови.

В Криму протягом декількох років видається шість газет державною мовою. Цього року почав регулярно виходити українською щотижневий додаток до парламентської газети "Крымские известия" - "Кримський діалог". Почастішали публікації окремих матеріалів у друкованих ЗМІ також державною мовою.

Станом на 10 травня 2004 року в АРК зареєстровано 105 телерадіоорганізацій - 16 телекомпаній ефірного мовлення, 12 радіостанцій, 21 студію проводового радіомовлення (спільно з радіоредакціями ДТРК "Крим"), 56 студій кабельного телебачення. З них одна - державна телекомпанія та шість комунальних студій проводового радіо, решта електронних ЗМІ - комерційні. Ретрансляційна мережа в Криму налічує понад 200 передавальних засобів, з яких 185 забезпечують державне мовлення.

Наталія Каповська, голова Республіканського комітету з інформації АРК.

Від редакції. Ми зателефонували до Рескомітету з інформації, щоб довідатися про ті шість державномовних газет, які видаються в Криму. Нам їх люб’язно назвали.

Отже:

1. Вже згадуваний "Кримський діалог" - 4-сторінкова щотижнева вкладка в "Крымских известиях", яка почала друкуватися кілька місяців тому.

2. "Думка" - бахчисарайська газета, яка вже тривалий час не виходить через відсутність коштів.

3. "Кримська світлиця" - видається наперекір усьому вже 12-й рік.

4. "Джерельце".

5. "Будьмо!".

6. "Кримспорт".

(Це все - зареєстровані кримським Рескомітетом з інформації додатки до "Кримської світлиці").

А тепер уявіть собі, що "Світлиця" раптом не витерпіла лихої долі та й почила в Бозі. Що там з шести залишається? Здається, лише один великий пшик.

То це і є наша державна інформаційна політика?

 

 Поділитися