MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Херсонщина у президентській кампанії 2004 року: загальноукраїнські тенденції та регіональні особливості

11.09.2004   
Наталія Козаренко, Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я

Перші місяці виборчої кампанії були відзначені масовими фактами незаконного втручання органів влади у виборчий процес, і, як наслідок, порушенням принципу рівності суб’єктів виборчого процесу.

В серпні найбільш розповсюдженими були порушення під час збору підписів на користь кандидата Януковича, що супроводжувалися: а) використанням службового становища та адміністративним тиском на виборців; б) різними формами обману або підкупу громадян; в) фальсифікацією підписних листів. Інші кандидати збір підписів майже не проводили.

До приймальні ХОФМЗ надходили наступні повідомлення: в Бехтерській селищній раді Голопристанського району сільський голова викликав мешканців поодинці до кабінету і примушував підписатися на підтримку Януковича. Примушують підписувати списки вчителів, медиків, працівників ЖЕКів. Але ніхто не наважується відкрито оскаржувати такі дії. Спеціально для виборців у газеті “Вгору” 12 серпня цього року був опублікований матеріал Олександра Бурмагіна “Чим насправді є адмінресурс”.

Ще один яскравий приклад – проведення агітації за кандидатуру Януковича державними службовцями, наприклад, головою Херсонської облдержадміністрації Сергієм Довганем. На форумі демократичних сил, який відбувся в Херсоні, С.Довгань проводив агітацію на користь Януковича. Член правління обласної організації Комітету виборців України Галина Бахматова оскаржила такі дії С.Довганя у Суворовському місцевому суді м. Херсона. Але Суворовський місцевий суд не задовольнив скаргу Галини Бахматової, подану на незаконні дії губернатора, мотивуючи своє рішення тим, що на форумі Сергій Довгань виступав як рядовий громадянин, а не як голова облдержадміністрації.

Практично одразу ж після оголошення постанови суду, 16 серпня 2004 року, Сергій Довгань під час проведення прес-конференції про стан соціально-економічного розвитку області почав агітувати проти кандидата в Президенти України Віктора Ющенка. От як про це розповіла кореспондент газети “В гору” Світлана Смаль. Спочатку губернатор скоромовкою назвав декілька десятків цифр, які на його думку, мали переконати журналістів, що добробут на Херсонщині зростає. Також йшла мова про готовність регіону до зими. Журналісти переглядалися: для чого було все це повторювати, адже все це вже було опубліковано у місцевій пресі.

Аж раптом власкор телеканалу УТ-1 ні сіло, ні впало запитав про “факт побиття водія КАМАЗу під час поїздки Ющенка”. І хоча слідство ще не визначилось, не було суду, який визначив би хто, кого, і за що побив, губернатор стрепенувся і заговорив “конкретно” – що всі обласні організації Селянської партії вимагають зняти Віктора Ющенка з виборчих перегонів. От і склалося у журналістів враження, що це була не прес-конференція, а спеціально спланована акція Селянської партії проти одного з кандидатів в Президенти, яка була проведена в стінах облдержадміністрації.

Взагалі херсонські ЗМІ не забезпечують об’єктивне висвітлення виборчої кампанії. Інформування виборців в більшості ЗМІ визначається упередженістю і тенденційністю.

Ось, наприклад, в Херсоні почала виходити газета “Губернські вісті”. Засновники – “Херсонський обласний благодійний фонд “Херсонщина”. Наклад – 317 000 примірників, розповсюджується безкоштовно. Адреса редакції: площа Свободи, 1 (це адреса облдержадміністрації, взагалі режимної установи, попасти до якої громадянину “з вулиці” практично не можливо).

Дві сторінки газети зайняті статтею, присвячені начебто успіхам українських спортсменів на Олімпіаді, але більше половини тексту – вихваляння Віктора Януковича, як державного діяча, як голови НОК, як людини, як кандидата в Президенти України. На іншій сторінці – інтерв’ю на тему “кого б ви хотіли мати Президентом”. Чотири інтерв’ю – одна кандидатура Віктор Янукович.

До обласної організації КВУ надійшла інформація про недбалість, з якою формувалися виконкомами місцевих рад списки виборців. Часто вони не були сформовані у відповідний до законодавства термін. I хоч детальний аналіз списків ще не проводився, є сигнали про їх незадовільну якість. На попередніх виборах по Херсонській області за останні 10 років кількість виборців суттєво не змінювалася. I це не зважаючи на те, що загальна кількість мешканців області зменшилася на 10% (не враховуючи тих, хто виїхав на заробітки за межі Херсонської області).

Були також зареєстровані факти кримінального втручання у виборчий процес.

Херсонські автобуси, які везли прихильників В. Ющенка до Києва 4 липня на церемонію висування В.А.Ющенка кандидатом у Президенти, 11 разів зупиняли працівники ДАІ, перевіряючи документи та списки тих, хто знаходився в автобусі. Наступного дня (5 липня) начальник Дніпровського ДАІ міста Херсона зняв усі номери з автобусів, які були орендовані на поїздку до Києва, конфіскувавши у водіїв документи і сказавши водіям, що вони були начебто попереджені, що виїжджати у таких справах з міста їм не дозволялося. Подібні випадки з конфіскацією документів у водіїв представниками ДАІ фіксувалися і в інших районах області, зокрема, у Новотроїцькому районі Херсонської області.

3 серпня о 14.40 в Херсоні двоє невідомих молодиків підпалили автомобіль керівника обласної організації ПРП та голови фракції “Наша Україна” в Херсонській міськраді Артема Кияновського. Пожежу вдалося погасити, зловмисників спіймати не вдалося.

Генпрокуратура прийшла до висновку, що водій “КамАЗу” на життя Ющенка не замахувався: “Генеральна прокуратура України не знайшла ознак замаху на життя кандидата в президента України, лідера блока “Наша Україна” Віктора Ющенка під час інциденту з автомобілем “КамАЗ” 12 серпня на автошляху Каховка – Генічеськ.”

Генеральний директор Херсонської облдержтелерадіокомпанії Валерій Долина відмовив кандидату у Президенти Віктору Ющенку в укладанні угоди на розміщення політичної агітації за рахунок коштів виборчого фонду. В. Долина мотивує це тим, що начебто, виходячи з технічних можливостей, може надати кандидатам на весь період передвиборної агітації лише 10 хвилин на політрекламу кожному, повідомляє прес-служба штабу Ющенка.

 Поділитися