MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

28 липня в місті Червонограді Львівської області відімкнули “5 канал”. Мешканці не мали можливості переглядати програми ні в кабельній мережі, ні через ефірне мовлення на дециметрових хвилях

21.09.2004    джерело: (“Львівська газета”, 30 липня 2004 р.)
Марічка Ільїна
Згідно з офіційною інформацією, це сталося після врегулювання телемережі – його перевели з дециметрового в кабельну мережу. Зрозуміло, що вимкнення каналу спричинило невдоволення мешканців, які переглядають програми незалежного телемовника. Стурбовані ситуацією, що склалась, абоненти ТРК “Бужани” звернулися зі скаргами до керівництва компанії, з якою вони уклали договір про надання послуг.

Працівники телерадіокомпанії стверджують, що відключення “5 каналу” в Червонограді – вигадки. “Жодних проблем із трансляцією програм цього каналу немає. Це дезінформація”, – заявила працівниця ТРК “Бужани” кореспондентові “Газети”.

Як виявилося, після деяких технічних проблем усім громадянам, які звернулися за допомогою до працівників ТРК “Бужани”, перегляд програм каналу налаштували.

“Нині “5 канал” не працює в тих людей, які не звернулися до нас із проханням налаштувати телевізори на його хвилі, – пояснив головний інженер ТРК “Бужани” Віктор Яворський. – Відтепер він не працюватиме також у власників старих моделей телевізорів, моделей із ламповим кінескопом. І ще раз нагадаю – в нашому місті цей канал можуть переглядати лише ті особи, в яких є кабельне телебачення”.

Варто зазначити, що це вже не перший випадок вимкнень “5 каналу”. 23 липня цього року схожа ситуація склалась у Донецьку, Артемівську, Селідові, Димитрові, Єнакієвому, 28 липня, ввечері, – в місті Арциз на Одещині. В більшості випадків причиною зникнення каналу називають технічні проблеми. Проте, як зазначено на офіційному сайті “5 каналу”, у приватних розмовах “кабельники” пояснюють, що припинити трансляцію програм чесного каналу їм наполегливо радить місцева влада. Таке вимкнення є порушенням угоди, підписаної між “5 каналом” і кабельними асоціаціями “Донбастелемережа” та “Укртелемережа”. В разі ігнорування умов угоди, “5 канал” звернеться до суду.

На думку Івана Адамчука, генерального директора “5 каналу”, ці проблеми мають зовсім інший характер. “Ми не можемо пов’язувати цього ні з чим іншим, як із наближенням президентських виборів і з тією принциповою позицією, яку займає “5 канал” у своїй редакційній політиці: висвітлювати події максимально об’єктивно та збалансовано”, – вважає він.

Як повідомив “Газету” генеральний директор “5 каналу”, відразу після виникнення проблем із трансляцією програм каналу, тобто 23 липня, дирекція каналу поширила кілька відкритих листів, зокрема президентові, прем’єр-міністру та іншим. Жодних пояснень чи бодай відповідей керівництво каналу не отримало. Єдиним, хто відгукнувся на лист, є Микола Томенко, який, за словами І. Адамчука, вже подав запит у Генеральну прокуратуру.

 Поділитися