MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Сході України почалась справжня хвиля репресій щодо опозиційних видань

21.09.2004    джерело: (“Поступ”, м. Львів, 31 липня 2004 р.)
Після донецької газети "Острів" проблеми з виходом у світ з’явились у луганських видань "Луганчани" і "На днях". 29 липня редакції змушені були перенести друк своїх видань у Київ, оскільки місцеві друкарні не захотіли надати їм свої послуги.

Як повідомляє інтернет-видання "Острів" (не має нічого спільного з однойменною опозиційною газетою. — Авт.), луганська друкарня ТзОВ "Прес-Експрес" відмовилась друкувати "Луганчани" і "На днях" у понеділок 26 липня. За словами редактора газети "Луганчани" Ярослава Гребенюка, цю відмову директор видавництва Журавльова пояснила тим, що підприємство не може впоратися з накладом газети, який постійно зростає.

Однак Гребенюк вважає, що таке пояснення не надто схоже на правду. Тим паче, що коли він запропонував, щоб видавництво друкувало опозиційну газету на день пізніше, коли вийдуть всі тиражні газети і звільняться потужності, друкарня цю пропозицію відхилила. Пошук інших друкарень на Луганщині та Донеччині, які б погодилися друкувати "Луганчан", теж не увінчався успіхом.

Не відкидають, що справжньою причиною відмови видавництва могла стати стаття в останньому номері "Луганчан" з неоднозначною назвою "Голуби летять над нашою зоною". На ілюстрації до статті красувалися Віктор Янукович та глава його передвиборчого штабу Сергій Тігіпко, а також голуби та індики. Тож, схоже, прихильники Януковича не надто поділяють ініціативи його прес-секретаря Ганни Герман зробити судимості "прємьєр-міністра" відкритими для народу. Хоча обидві опозиційні газети "Луганчани" і "На днях" користуються на Луганщині великою популярністю. До прикладу, наклад "Луганчан" становить 130 тисяч примірників.

Як уже інформував "Поступ", першою опозиційною газетою, яку перестали друкувати через критичні публікації щодо влади, став донецький "Острів". На початку липня близько 15 друкарень трьох східних областей відмовились видавати газету. Причина відмови завжди була одна й та ж — "технічні проблеми".

Беручи до уваги те, що вже три опозиційних видання Сходу України опинилися на межі існування, слід вважати, що Янукович був далеко не щирим, коли перед учасниками конференції "Журналістська світлиця" сказав: "Я хотів би, щоб кількість незалежних журналістів збільшувалась, і це буде умовою ефективної державної політики. Зворотний зв’язок обов’язково повинен бути. І що більш чітким він буде, то ефективніше працюватиме влада, то більшою буде довіра... Не треба нічого прикрашати, не треба малювати гарних картинок, треба говорити про реалії в нашому житті, донести до людей правду, розповісти, що і як насправді робиться в державі".

 Поділитися