MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Москаль проти ідеалістів. Голова Державного комітету України з питань міграції приїхав у Львів закривати газету Організації ідеалістів України

21.09.2004    джерело: (“Львівська газета”, 19 серпня 2004 р.)
Богдан Мазур
Учора в Личаківському районному суді розглядали позов голови Державного комітету України з питань міграції Геннадія Москаля проти редактора газети “Ідеаліст” Михайла Маньковського. Високопоставлений чиновник вимагав закрити видання, засноване 1996 року Організацією ідеалістів України.

Панові Москалю не подобається те, що автори статей, які публікують у газеті “Ідеаліст”, закликають до “депортації жидів з України”, чим “розпалюють міжнаціональну ворожнечу і закликають до ксенофобії та антисемітизму”.

Судове засідання тривало декілька годин. Спочатку суддя довго зачитував витяги зі статей, уміщених в “Ідеалісті”, де слова “жид”, “жидівство”, “сіоністи” та “жидомасони” трапляються мало не в кожному реченні. Згодом розпочався гарячий двобій між редактором видання і паном Москалем, а потім – між паном Маньковським і головуючим суду.

“Слово “жид” ніколи не було образливим, – пафосно доводив редактор. – Навіть самі жиди іноді так себе називають. Але багаті жидомасони хочуть панувати над Україною та світом. І вони планують це зробити через знищення непокірних. Проти них ми й виступаємо, а не проти звичайних жидів. І саме їх хочемо депортувати на історичну батьківщину”.

“Газета “Ідеаліст” принижує національну гідність євреїв, – не здавався позивач Геннадій Москаль. – Як можна спокійно сприймати фразу, надруковану в цій газеті, де йдеться про те, що “кожен українець мусить депортувати в Ізраїль по одному жидові”. Як так можна?! Адже євреї споконвіку проживали в Україні”.

Присутня в залі жінка перехрестилася в бік пана Москаля з реплікою “хто ви такі є?” А той тим часом цитував далі: “Ви пишете, що “нині в Україні наразі немає ні одного вбитого, ні спаленного жида”. До чого ж ви закликаєте?!”

У відповідь пан Маньковський заявив: “Шановний позивач змушує мене, редактора, колектив нашої газети та всіх українців примусово полюбити жидів. А це ображає мою честь і гідність”. А потім ще й подякував Г. Москалеві за те, що завдяки його претензіям “Ідеаліст” став відомим виданням.

Опісля редактор довго та нудно полемізував із суддею, якого цікавило, який саме державний орган визначатиме, кого з євреїв треба депортувати з України, а кого – ні. Пан Маньковський вказав на Верховну Раду. Автор матеріалу не витримав такої пустопорожньої балаканини й покинув залу суду. Однак учора в цій справі рішення не прийняли. Її розгляд продовжать 2 вересня.

 Поділитися