MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У чарівній столиці Волині днями був проведений Європейським центром з Прав Циган (ERRC), спільно з Правозахисним центром Закарпатського культурно-просвітнього товариства "Романі Яг" у рамках проекту, фінансованого Європейським Союзом, тренінг для правозахисників pомських організацій

09.10.2004    джерело: («Романі Яг”, м. Ужгород, 28 липня 2004 р.)
Василь Кізка, м.Луцьк, www.korespondent.boom.ru
Громадськість, політикум України, здається, якось не зовсім помітили, та й самі більшість малограмотних ромів не осягнули до кінця неабияку значимість того, що відбувається зараз на теренах нашої країни в житті ромів. Вперше в своїй історії вони масово об’єднуються в громадські культурно-просвітні організації, які порушують політичні, правові, місцеві та загальнодержавні проблеми. Як сказав голова Закарпатського культурно-просвітнього товариства "Романі Яг", юрист за освітою Аладар Адам, в Україні вже створено найбільше в СНД ромських громадських організацій. Навіть величезна Росія має їх в кілька разів менше. Ці територіальні організації (громади) об’єднаються в потужне загальноукраїнське громадське ромське об’єднання. Зараз таке об’єднання, яке включає в себе десятки місцевих громадських організацій в Україні, одне. Однак воно має двох авторитетних відомих лідерів - в Києві й Ужгороді. Це призводить до неформального змагання за кращу громадську роботу, що, врешті-решт, ще більше активізує ромський громадський рух в Україні.

Ромська громадськість нашої країни користується великою, перш за все, фінансовою, гуманітарною, юридичною підтримкою Євросоюзу. Одним із прикладів такої підтримки і був Всеукраїнський ромський правовий тренінг, всі витрати за який взяв на себе ЄС.

Зранку до вечора, з невеликими перервами, керівники та активісти десятків ромських громад України, в тризірковому готелі "Світязь" розглядали правову ситуацію в нашій країні і місце в ній ромів. Керівниками секцій цього тренінгу були представник ЄС Іштван Феньвеші, який ознайомив присутніх з програмою проекту з юридичного захисту ромів, провів навчання з помічниками юристів, юристами, адвокатами. Його колега Тоні Ташев з Болгарії розповів, як можна ромам ефективно захищати себе, користуючись можливостями так званого позасудового захисту. Юристи, журналісти, керівництво ромської культурно-просвітнього організації "Романі Яг" Аладар Адам, Василь Дідичин, Євгенія Навроцька та інші провели навчання, надали чимало юридичних консультацій з практичного правозахисту ромів від різнобічного незаконного їх переслідування.

Фактів приниження честі й гідності ромів, приниження їх лише тому, що вони роми наводилося дуже багато. Аладар Адам розповів про випадок, що стався у 1995 р. у смт.В.Березний, з жертвами, в ході якого міліція застосувала проти ромів зброю. Саме відтоді й розпочав роботу правозахисний центр "Романі Яг". Про подібну жахливу історію, яка трапилася на Одещині, в селищі Петрівка, розповідали представники ромських громад тієї області. Представники ромської громади Волині розповіли, як одну ромку з Ямполя, матір трьох дітей, яка більшу частину свого життя відпрацювала на місцевому консервному заводі, безпідставно затримала міліція і у райвідділі жорстоко били, примушували взяти на себе вбивство своєї свекрухи, яке вона не вчиняла, не допускали до неї адвоката і рідних цілу добу. Незаконно утримували під вартою її малих дітей. Після того як цю сім’ю врешті вимушені були випустити на волю - жінка звернулася до судово-медичної експертизи, яка і зафіксувала на тілі ромки чимало ран. Однак правоохоронні органи цинічно відмовилися порушувати кримінальну справу проти міліціонерів-садистів. Не зреагували зовсім і на заяви матері про побиття міліцією її дітей.

Подібних прикладів на тренінгу наводилося дуже багато. Особливо, за словами виступаючих, міліція часто сама підкидає ромам наркотики, мічені гроші, а потім звинувачує їх в наркоторгівлі з метою отримання відкупу, провокує на незаконні вчинки..

Складалося враження на тренінгу, що в нашій країні йде якась необ’явлена дуже жорстока війна між правоохоронними органами і ромами. Про те, як вистояти в цій війні, в якій роми в дуже невигідному становищі, бо так вже склалося, що презумпція невинуватості щодо них мало що значить не лише в міліції, а, на жаль, і в суспільстві, яке ще в цілому невиправдано упереджено ставиться до них, і йшлося на цьому зібранні.

Представники ЄС запевнили, що Євросоюз і надалі надаватиме українським ромам допомогу. Він виділить, зокрема, цільові кошти на утримання фахівців, які б допомагали малограмотним ромам серйозно захищати себе, використовуючи наше законодавство.

Однак, якою б не була зарубіжна допомога, вона, мабуть, мало що дасть. Потрібно самій нашій державі не лише декларувати наміри про поліпшення життя цієї національної меншини, а й здійснювати власні економічні, соціальні програми з метою хоча б деякого поліпшення життя наших ромів. Адже їхня бідність, безробіття і масова малограмотність негативно впливають на авторитет суспільства.

 Поділитися