MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Скарги на дії територіальних комісій розглядатимуть в судах по троє

13.10.2004    джерело: РУПОР
Таке рішення прийняв Комітет з питань правової політики.
Комітет Верховної ради України з питань правової політики розглянув звернення заступника Голови Верховного Суду України А.Г.Яреми, у якому піднімається питання відносно складу суду при розгляді місцевим судом справ про оскарження рішень, дій або бездіяльності дільничних виборчих комісій щодо підготовки та проведення виборів Президента України.

Голова Комітету Василь Онопенко зазначив, що статтею 2436 діючого Цивільного процесуального кодексу України визначається підсудність справ про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час підготовки та проведення виборів Президента України та склад суду для розгляду таких справ. Згідно з цією статтею, скарги на рішення, дії або бездіяльність дільничних виборчих комісій розглядаються Верховним Судом Автономної Республіки Крим, обласними, Київським і Севастопольським міськими судами у складі трьох суддів.

Крім того, частина третя статті 2438 Кодексу так само встановлює склад суду для розгляду справ про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій. Зокрема, скарги на рішення, дії або бездіяльність дільничних виборчих комісій (за винятком скарг на неправильності, допущені при складанні списків виборців) розглядаються відповідними судами у складі трьох суддів.

Водночас, підкреслив В.Онопенко, частина друга статті 104 Закону України “Про вибори Президента України” від 18 березня 2004 року дещо інакше, у порівнянні з діючим ЦПК України визначає підсудність справ щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій для підготовки та проведення виборів Президента України. Так, згідно з частиною другою статті 104 Закону, рішення, дії чи бездіяльність дільничних виборчих комісій оскаржуються до місцевого загального суду.

Таким чином, питання про підсудність справ щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій Законом України “Про вибори Президента України” і ЦПК України регулюється по-різному.

Комітет вважає, що при визначенні підсудності таких справ слід керуватися нормами Закону України “Про вибори Президента України” як такими, що набрали чинності пізніше, ніж відповідні положення ЦПК України (в ред. 1963 р.). Однак цей Закон, визначаючи підсудність, не регулює питання про склад суду для розгляду таких справ. Це питання врегульоване у зазначених вище положеннях статей 2436 і 2438 діючого ЦПК України.

Що стосується скарг на неправильності, допущені при складанні списків виборців, підкреслювалось на засіданні Комітету, то вони розглядаються в порядку, встановленому Главою 30 “Скарги на неправильності в списках виборців та в списках громадян, які мають право брати участь у референдумі” ЦПК України. Ця Глава є спеціальною щодо Глави 30-Б “Скарги на рішення, дії або бездіяльність Центральної виборчої комісії, територіальної, дільничної виборчої комісії по виборах Президента України та заяви про скасування реєстрації кандидатом у Президенти України” ЦПК України. Главою 30 не визначається склад суду для розгляду справ щодо неправильності у списках виборців, але відповідно до частини другої статті 237 Кодексу (ця стаття є загальною щодо справ, що виникають з адміністративно-правових відносин) такі справи розглядаються суддею одноособово.

За підсумками обговорення, Комітет з питань правової політики вирішив, що рішення, дії чи бездіяльність дільничної виборчої комісії та її членів оскаржуються до місцевого суду за місцезнаходженням дільничної виборчої комісії (частина друга статті 104 Закону України “Про вибори Президента України”). А скарги на рішення, дії або бездіяльність дільничних виборчих комісій (за винятком скарг на неправильності, допущені при складанні списків виборців) розглядаються судом у складі трьох суддів (частина перша статті 2436, частина третя статті 2438 ЦПК України (в ред. 1963 р.).

 Поділитися