MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Тернопільська обл. Говоримо: “влада” – розуміємо: “адмінресурс”

13.10.2004   
Олександр Степаненко, м. Чортків
8 жовтня 2004 р. було через відсутність кворуму не відбулася позачергова сесія Чортківської районної ради. Сесію було проініційовано групою депутатів та скликано у відповідності до Закону “Про місцеве самоврядування” з метою привернути увагу до протиправних випадків застосування адміністративного ресурсу у веденні президентської виборчої кампанії. Зокрема, вказувалося на факти втручання посадових осіб райдержадміністрації у хід передвиборної агітації, а також - на прояви упередженого ставлення до розміщення інформативних матеріалів від різних кандидатів у Президенти України зі сторони редакції районної газети “Голос народу”, засновниками якої є районна рада і держадміністрація.

У проекті рішення, запропонованого на розгляд сесії члени ініціативної депутатської групи вказували на заборонену Законом “Про вибори Президента України” участь Голови Чортківської райдержадміністрації на його заступників у передвиборчій агітації - зокрема, на користь чинного Прем’єр-Міністра В. Януковича. Так, державні посадовці постійно супроводжують довірених осіб В. Януковича під час зустрічей у трудових колективах, дають вказівки про розміщення на фасадах державних та комунальних закладів відповідних пропагандистських стендів, здійснюють тиск на керівників бюджетних установ, пропонуючи їм проводити агітацію за провладного кандидата, відкрито агітують за нього на сторінках районної газети “Голос народу” і т. ін. Публікації цього часопису загалом підпорядковано меті створення медійної ілюзії всенародної підтримки політики Уряду та Президента. В той же час у “Голосі народу” замовчуються справді масові публічні акції, проведені громадськістю Чорткова на підтримку опозиційного кандидата у Президенти України В. Ющенка. У згаданому проекті рішення районної ради органам посадовим особам виконавчої влади, місцевого самоврядування та ЗМІ було запропоновано надалі не припускатися порушень виборчого законодавства, але – як бачимо – ухвалити його від імені районної ради не вдалося.

Показово, що на сесію районної ради не з’явився жоден з депутатів-держслужбовців, жоден керівник бюджетного закладу, державного або комунального підприємства. Не прибули також міський Голова та сільські Голови, яких звичайно запрошують до участі у пленарних засіданнях районної ради. Нема сумніву, що зрив сесії було сплановано у кабінетах президентських намісників, та що кожному з депутатів було запропоновано ухилитися від обговорення у раді “незручного” політичного питання.

В аналогічний спосіб, тобто шляхом маніпулювання діями залежних від влади депутатів, у 2002 – 2003 роках було зірвано дві сесії Тернопільської обласної ради з політичним порядком денним. Як бачимо, практика безцеремонного втручання президентських адміністрацій у роботу органів місцевого самоврядування на Тернопільщині вже кілька років є цілком звиклим явищем. Схоже , що без застосування “адмінресурсу” у різноманітних його формах ця влада просто не мислить самої себе.

 Поділитися