MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Адмінресурс “до беспределу...”

04.11.2004   
Ольга Гончарова, м.Харків
Чим ближче до виборів, тим більш проявів адмінресурсу ми бачимо - це і прямі репресії проти представників опозиції, і шалений тиск на ЗМІ, агітація за провладного кандидата, яка порушує всі норми закону, і низький рівень організації роботи виборчих дільниць.
Чим ближче до виборів, тим більше проявів адмінресурсу ми бачимо. Це і прямі репресії проти представників опозиції, це і шалений тиск на ЗМІ, агітація за провладного кандидата, яка порушує всі норми і низький рівень організації роботи виборчих дільниць.

4 жовтня 2004 р. приблизно о 14.40 на розі вулиць Малиновської та К. Маркса на Костянтина Канішева, який є довіреною особою кандидата на пост Президента України М.Ю.Бродського несподівано зі спини навалились двоє невідомих, повалили його на асфальт, розірвавши куртку, та наділи наручники. Двоє нападників були вдягнені у форму співробітників МВС. На одному були погони майора, на іншому – лейтенанта При цьому вони не пояснили причин такого поводження та не пред’явили документів. Співробітники жодним чином не відреагували на слова Канішева, що він є довіреною особою кандидати в Президенти України, і без жодних пояснень кинули його в машину та повезли до Ленінського РВ міліції. В райвідділку відомості про затриманого не заносились до журналу реєстрації. В райвідділі міліції, не знімаючи наручників, Канішева поставили обличчям до стіни і протримали так близько 20 хвилин.

Після цього з’явився заступник голови райвідділу міліції, із розмови з яким Костянтин зрозумів, що його затримали співробітники муніципальної міліції за те, що він, начебто, розклеював листівки на підтримку кандидата в президенти України В.Ющенка біля Ленінського райвиконкому, в приміщенні якого знаходиться територіальна виборча комісія територіального виборчого округу №177. З хлопця зняли наручники, перевірили документи (в тому числі посвідчення довіреної особи кандидата в президенти України М.Бродського) та почали огляд речей, при цьому всупереч чинному законодавству та вимогам Костянтина протокол про огляд речей не оформлювався. При огляді співробітники міліції вилучили у нього 15 листівок, які Костянтин збирав для власного архіву, агітматеріали, статтю Тетяни Коробової, роздруковану із Інтернету. Із розмови вищезазначеного лейтенанта з заступником голови райвідділу міліції хлопець зрозумів, що йому приписують опір при затриманні.

Протягом цих двох тижнів харківська міліція неодноразово затримувала активіста громадської організації ПОРА – Олександра Чижова. 14 жовтня наряд міліції Ленінського райвідділу привіз його до райвійськкомату, інкримінуючи йому порушення закону “Про воїнський обов’язок”. В райвійськкоматі з’ясували, що Олександр має відстрочку від призову за станом здоров’я, і міліція була змушена його відпустити.

Під час візиту до Харкова, 12 жовтня 2004 року Віктор Янукович мав намір виступити на Ярмарку студентських ідей у Культурному центрі стадіону “Локомотив”. Начебто б відкритий захід раптом виявився пасткою для політично активних студентів. Так група харківської молоді, що спеціалізується на протестных темах, захотіла висловити свої “ярмаркові ідеї”. Близько 20 молодих людей зібралося біля центрального фонтану Південного вокзалу. Щоб вже через п’ять хвилин виявитися... в епіцентрі силової спецоперації. До речі, заградзагони або оточення кандидата в Президенти України зустрічали “непотрібних студентів” уже за 1,5-2 км до Культурного центра. Класична ситуація Януковича: він проводить “зустрічі” тільки з відібраними “виборцями” у ретельно охоронюваних секретних місцях. Студенти, ті, що зібралися біля Південного вокзалу, не встигли навіть обміняться першими враженнями, як до них направилися офіцери в міліцейській формі. І у твердих вираженнях “порекомен­дували” йти у відомому вульгарному напрямку.

От вся хроніка подій в уповільненому розкадруванні:

16.51. – заступник начальника обласної міліції Н.Цвира радить студентам забути про свої плани

16.53 – заступник начальника лінійного відділу міліції “Південного” В.Мацок починає спецоперацию по нейтралізації студентів

16.54 – включається відеокамера журналіста “5 каналу” Андрія Войцеховского.

16.55 – першому студенту заламують руки і починають вести убік спецтранспорта

16.57 – випадковий перехожий років 50-ти, шокований побаченим, вимагає в міліції припинити неподобства. Його відразу починають бити міцні хлопці в “цивільному”.

16.58.-17.04 – ще декількох студентів заарештовують і волоком тягнуть у спецтранспорт. У повітрі витає напруга – міліція готова по-справжньому бити молодих хлопців. Щоб уникнути фіксування своїх облич на відеокамері, хтось з “міцних потилиць” вихоплює відеокамеру в журналіста і кидає її... у фонтан.

17.05– фінальна сцена. Студентів тягають по асфальту, сторонніх відтісняють, на землі корчитися побита літня людина (пізніше “Швидка” констатує травму декількох ребер).

Починаючи з 17 жовтня харківська міліція допомагає “відловлювати” студентів-прихильників Ющенка. Подібні заходи відбуваються практично в усіх харківських ВНЗ.

Як стало відомо прес-службі Харківської обласної коаліції “Сила Народу” від студентів Харківського національного університету ім. Каразіна, наприкінці минулого тижня розпочалася масова акція з виявлення студентів-прихильників народного кандидата в Президенти Віктора Ющенка за допомогою працівників міліції, які під виглядом проведення акції по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, обшукують кімнати гуртожитків, а при виявлені в них агітаційних матеріалів Ющенка – доповідають коменданту. Останній, в свою чергу, викликає таких студентів на розмову, в якій, шантажуючи відмовою у розміщенні в гуртожитку на наступний рік, наполегливо “переконує” не підтримувати цього “бандита” та “націоналіста”. Відомо, що подібні заходи відбуваються практично в усіх харківських ВНЗ, зокрема, у Національній юридичній академії імені Ярослава Мудрого та в Харківському державному економічному університеті. У гуртожитку №4 ХНУ, що знаходиться в провулку Отокара Яроша, минулої середи було проведено показову “зачистку” прихильників Ющенка. Мешканець гуртожитку Юра К. розповів, що з 13 жовтня протягом кількох днів двоє працівників міліції обійшли всі кімнати, які оглянули “на предмет наявності наркотичних речовин”, але після цього чомусь передали коменданту гуртожитку Масловій Любові Валентинівні перелік прізвищ студентів, у помешканнях яких було знайдено агітаційні матеріали Ющенка. Очевидці з якими Любов Валентинівна проводила бесіди на тему “Хто справді турбується про студентів?” розповіли, що загальний список сягає більш як 200 прізвищ (за загальної кількості мешканців гуртожитку в три сотні чоловік). Більшість з них вже попередили, що наступного навчального року на проживання в гуртожитку вони можуть, навіть, не сподіватися. За офіційною версією наявність агітматеріалів Ющенка в особистих помешканнях студентів… суперечить чинному законодавству, бо ж, мовляв, агітація у ВНЗ заборонена. Сама ж Любов Валентинівна не забуває після кожного чергового заклику голосувати за Януковича додавати “я ж не агітую, я просто пояснюю”.

А тим часом, з усіх дільничних виборчих комісій надходять скарги як членів виборчих комісій, так і виборців про велику кількість помилок в списках. І от тут ми бачимо можливості адмінресурсу в повному обсязі. Спочатку провладна більшість скоротила строк проведення виборчої кампанії, потім органи місцевого самоврядування зробили все, щоб як можна більшу кількість громадян лишити конституційного права вільно обирати. Влада безсоромно використала норми Закону України, згідно з яким списки виборців складають органи місцевого самоврядування, а вносити виправлення в списки виборців виборча комісія має право тільки за письмовою заявою виборця, який виявив або неточності, або просто помилки при внесенні до списків особистих даних. По кожній такій заяві комісія повинна прийняти обґрунтоване(?) рішення, і тільки після того можна внести зміни. Закон забороняє дільничній комісії вносити зміни до списків в день голосування, це можна робити тільки після звернення виборця в суд. От влада і “дозволила” тим, хто складав списки, зробити як можна більше помилок.

Як не дивно велика кількість помилок виникла тому, що в Україні не виконується закон України “Про мови в Українській РСР”. Державні службовці не знають українську мову, тому вони складали списки російською, потім скористалися комп’ютерним перекладачем, і отримали – у територіальному виборчому окрузі № 171, на виборчій дільниці виборець на прізвище Кочетов перетворився в громадянина Пивнева!

При тому, як правило, помилки допущені в особистих даних тих, хто під час незаконних опитувань у серпні-вересні відповідав, що не буде голосувати “за Януковича”. І саме вони, перш за все, не зможуть проголосувати 31 жовтня.

І зовсім детективна історія трапилася в Харкові, в територіальному окрузі № 171. 13 жовтня, в Харкові представники Дзержинського районного штабу по виборам В. Ющенко і члени виборчої комісії від даного кандидата, проводячи перевірку списків виборців, знайшли на одній з виборчих дільниць список виборців, збільшений більш ніж на 4 тисячі чоловік. Перевіряючі попросили голову ТВК А. Войтенко надати їм первісні (неузгоджені) списки для порівняння. Голова пішла в сусідній кабінет, а “главной проверяющей” зненацька повідомили телефоном, що в неї будинку ЧП, і їй треба терміново приїхати. З’їздивши додому, вона переконалася, що виклик був помилковий, але…

Повернувшись на дільницю – вона не знайшла ні вихідних паперів, ні самої Войтенко. Як потім з’ясувалося, її терміново госпіталізували. У лікарні лікар не дозволив представникам ТВК побачитися з А. Войтенко, щоб взяти в неї ключ від сейфа з паперами. Окремі члени ТВК всю ніч чергували в комісії щоб не допустити подальших махінацій з документами. Приїжджали представники міліції, але, до їхньої честі, в роботу ТВК не втручались. Після цього представники Дзержинського районного штабу вирішили ночувати в кабінеті, у якому були замкнені списки виборців. Лише в обід наступного дня члени штабу одержали доступ до списків. Незабаром на ТВК з’явилася й А. Войтенко. Зі слів начальника Дзержинського районного штабу В. Ющенко, А. Апостола, на даній ділянці зареєстровано багато нових студентів, але тут же зі списку не видалили прізвища студентів, які закінчили ВНЗ і вже не проживають у гуртожитках. Взагалі ж, за даними А. Апостола, практично на кожній ділянці виявляється розбіжність десь на 250 прізвищ. Якщо помножити всі “зайві” голоси на кількість ділянок у Харкові, то, можна представити, яка кількість бюлетенів може бути підтасованими…

 Поділитися