MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадянська кампанія “ПОРА!”

04.11.2004   
Михайло Свистович, м.Київ
Автор розповідає про факти переслідування або морального тиску на активістів громадянської кампанії “ПОРА!”.
Громадянська кампанія “ПОРА!” виникла в ніч з 28 на 29 березня 2004 року разом з переходом на новий час і заявила про себе одночасною розклейкою у 17 областях України наліпки “Що таке кучмізм?” Це нібито нейтральне запитання без будь-якої оцінки періоду перебування Леоніда Даниловича Кучми на посаді Президента України викликало різку реакцію влади, оскільки в день розклейки було затримано 10 осіб (4 в Чернівцях, 4 у Львові і 2 в Чернігові). Таким чином правоохоронні органи самі дали оцінку системі, збудованій в Україні за роки незалежності.

З часу виникнення громадянська кампанія “ПОРА!”, яка нині має осередки у всіх регіонах України, провела 4 загальноукраїнських розклейки (“Що таке кучмізм?”, розшифровка кучмізму (“Кучмізм – це корупція”, “Кучмізм – це злочинність”, “Кучмізм – це безробіття”, “Кучмізм – це злидні”, “Кучмізм – це безнадія”), “Пора перемагати” і “Кучмізм – це Я”), 174 вуличних акції в 53 населених пунктах (серед них пройшли одночасно в кількох регіонах України “Обличчя кучмізму”, “Десятиліття кучмізму в Україні”, “Пора згадати Конституцію”, “Студентська солідарність” (акція солідарності з сумськими студентами), в т.ч. в Києві, Сімферополі, Севастополі та 22 обласних центрах, акція проти знесення наметового містечка в Сумах, акція проти арештів учасників походу сумських студентів, акція святкування перемоги сумських студентів, “Купи собі диплом”, “Не дай себе купити”, “Ні терору в Україні”, “Міліція з народом”), 23 акції спільно з іншими організаціями у 8 населених пунктах, активно допомагала сумським студентам під час їх протесту проти об’єднання вузів. 30 вересня була проведена наймасовіша акція “Пора обирати чесно”, коли по всій Україні активісти кампанії вручили звернення-попередження членам територіальних виборчих комісій.

За час діяльності було 150 випадків затримання правоохоронними органами активістів кампанії (за розклейку листівок, участь у вуличних акціях, малювання графіті і навіть без будь-яких підстав).

Здебільшого затримання обмежуються складанням протоколів та відбиранням пояснень, однак при цьому часто міліція відмовляється признаватися навіть журналістам і депутатам різних рівнів та їх помічникам про те, що затримані знаходяться у відділку. Але деяких штрафують, двох засудили до адміністративного арешту.

Окрім затримань є й інші випадки тиску. Наприклад, міліція зірвала акції кампанії “ПОРА!”, не давши їх провести, в Івано-Франківську (“Обличчя кучмізму”) й Чернігові (“Ні терору в Україні”), силоміць вивела активістів кампанії з ТВК у Ялті, коли ті прийшли вручити звернення до членів комісії. В Ялті власник приміщення, яке орендували активісти кампанії, через тиск влади розірвав з ними угоду й повернув сплачену наперед орендну плату.

Невідомі побили активіста кампанії у Луцьку й активіста кампанії у Луганську. Також невідомі двічі намагалися прорватися до квартири київського активіста кампанії. Банди спортивного вигляду бритоголових молодиків постійно погрожують активістам кампанії в Донецьку й Кіровограді, вимагаючи, щоб ті припинили свою діяльність.

Найбільш кричущі випадки переслідувань сталися в Кіровограді, Миколаєві, Полтаві і Сумах. В Кіровограді активіста кампанії невідомі вивезли до лісу, де одягали на голову мішок, погрожували ножем та побили. В Миколаєві під час малювання графіті міліція затримала активіста кампанії, жорстоко побила, а суд засудив його до 5 діб адміністративного арешту. В Полтаві затриманого під час розклейки листівок “Кучмізм – це Я” активіста засудили на дві доби адмінарешту, не повідомивши про це родичів. При цьому йому влаштували тотальний моральний терор, а також тримали в таких умовах, що хлопець після перебування за гратами потрапив до лікарні. Двом затриманим у Сумах під час акції протесту сумських студентів активістам спочатку підкинули гранати під час затримання, потім оголосили, що це – учбові гранати, а в них під час обшуку знайшли холодну зброю та наркотики, порушили кримінальну справу, запроторили за грати, але через два дні їх випустили, мабуть, надійшла вказівка не фабрикувати відверто провальну справу, і гранати, холодна зброя та наркотики десь зникли.

Окрім того на активістів кампанії “ПОРА!” чиниться моральний тиск. В Луганському університеті проректор провела обшук у кімнаті студента за його відсутності й загрожує виключенням за те, що знайшла там опозиційну офіційну пресу. Активістку з Херсону, яка подала до суду на голову обласної держадміністрації Довганя за агітацію за кандидата у президенти Януковича (посадовим особам державної влади заборонено вести агітацію), директор інституту погрожує виключити, як й іншу активістку, яка виступила свідком на суді. Активіста “ПОРИ!” виключили з другого курсу Кіровоградського державного педагогічного університету.

Міліції та державним чиновникам постійно надходять вказівки вишуковувати активістів кампанії. Наприклад, дільничні міліціонери шукали таких в гуртожитках Києво-Могилянської Академії, попереджаючи, що, якщо таких виявлять, то виселять. У багатьох містах активістів кампанії правоохоронці зупиняють на вулиці під приводом перевірки документів або кажуть, що ті схожі на розшукуваних злочинців. При цьому міліціонери записують прізвища та місця навчання чи роботи активістів. Також активістів кампанії “ПОРА!” час від часу викликають на профілактичні бесіди, де залякують та погрожують. Особливо багато таких бесід у Феодосії.

Розкладка по затриманих

Дніпропетровськ – 2 (розклейка)

Житомир – 2 (вручення звернення до ТВК)

Івано-Франківськ – 30 (розклейка, 1 штраф 17 грн.)

Луганськ – 12 (2 – розклейка, 10 – пікетування ТВК, 2 штрафи по 17 грн. за розклейку)

Луцьк – 2 (розклейка)

Львів – 17 (розклейка, 8 – організація вуличних акцій, 2 – вручення звернення до працівників правоохоронних органів, 2 штрафи по 17 грн. за організацію вуличних акцій)

Миколаїв – 30 (24 – розклейка, 1 графіті, 5 – участь у вуличних акціях, 1 засудження на 5 діб з побиттям затриманого за малювання графіті)

Полтава – 7 (розклейка, 1 засуджений на 2 доби)

Сімферополь – 2 (вручення звернення до працівників правоохоронних органів)

Суми – 3 (участь у вуличних акціях)

Тернопіль – 3 (розклейка)

Ужгород – 3 (розклейка)

Харків – 8 (розклейка, 1 безпідставне затримання за те, що йшов на зустріч з Януковичем)

Херсон – 2 (розклейка, 2 штрафи по 17 грн.)

Чернівці – 10 (5 – розклейка, 1 – участь у вуличних акціях, 5 – вручення звернення членам ТВК)

Чернігів – 12 (11 – розклейка, 1 – організація вуличних акцій)

Павлоград – 1 (розклейка)

Мукачеве – 4 (за те, що везли листівки)

Лідером по затриманнях серед райвідділів по всій Україні є Галицький райвідділ м. Львова – 11 осіб.

 Поділитися