MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява Чернігівського громадського комітету захисту прав людини з приводу брутального порушення права громадян України – мешканців м.Чернігова – на свободу пересування

04.11.2004   

30 жовтня 2004 року, зранку до Чернігівського громадського комітету захисту прав людини (далі – ЧГКЗПЛ) почали звертатися мешканці м. Чернігова з інформацією про те, що їх особисто або їх знайомих тримали проти їх волі у дитячих таборах поблизу с. П’ятихатки біля м. Києва.

Так, Ященко Ігор Анатолійович та Лавриненко Вера Олександрівна повідомили нам, що в газеті “Об’явление” від 27 жовтня 2004 р. було опубліковано оголошення про набір робітників (прибиральників) на 31 жовтня та 1 листопада. Попередньо зателефонувавши, вони зустрілися з представником організації, що здійснювала набір робітників, – Світланою, яка їм пояснила, що працювати потрібно буде 29 та 30 жовтня в м. Києві. Проїзд в обидва кінці безкоштовний, за кожний відпрацьований день гарантували оплату 25 гривень. На ночівлю обіцяли привозити додому.

Виїзд був призначений на 29 жовтня о 13:00 від басейну “Авангард”. Зібравшись у призначеному місці їм довелось чекати представника з м. Києва. Тільки після його появи о 15:00, їм наказали їхати до заводу силікатних виробів (околиця міста), де збиралась загальна колона. Пану Ігорю та пані Вірі вдалося підрахувати, що загалом колона складала 17 автобусів. Автобуси були з державними номерами Чернігівської області. На їхню думку, переважно їх пасажирами були студенти коледжів та ПТУ м. Чернігова, які не досягли 18 років. Колону до границі Чернігівської області супроводжували дві машини Чернігівської ДПС. Далі колону “повели” дві київські машини.

Під час поїздки Світлана – старша групи, запевняла пасажирів, що вони будуть працювати в м. Києві, встановлюючи намети для Донецької та Дніпропетровської груп підтримки Януковича. Однак після в‘їзду в м. Київ їх провезли повз місто та вивезли в Обухівський район Київської області, в напрямку села П‘ятихатки в піонерський табір “Каштан”. По приїзду у табір, біля 19:30, з‘явились молоді люди, які почали перераховувати кількість людей в автобусах, за їх словами, щоб погодувати. На будь-які запитання відповідати відмовлялися. Потім, автобуси заїхали на територію табору, де було відсутнє будь-яке освітлення. Директор табору з ліхтарем групами проводив людей до їдальні на вечерю. Київські хлопці, які зустрічали приїжджих з м. Чернігова, почали всіляко умовляти їх залишитися ночувати. А наступного дня, тобто 30 жовтня, обіцяли відвести на концерт на Майдан Незалежності, і тільки тоді відвезти в м. Чернігів. Однак люди почали вимагати, щоб їм надали автобуси для повернення в Чернігів. Після двох годин жорстких розмов групі чернігівців все ж таки надали лише один автобус, на якому вдалося лише 53 особам поїхати додому, хоча бажаючих лишилось ще кілька сотень. Тобто ці люди всупереч своєї волі залишились у лісі на території табору.

Також до ЧГКЗПЛ 30 жовтня 2004 року звернувся Кирило Д., який заявив, що його друзі – студенти Чернігівського юридичного інституту – виїхали 29 жовтня 2004 року за рознарядкою керівництва ВНЗ до Києва на мітинг на підтримку кандидата у Президенти України В.Януковича. Але після мітингу, замість повернення додому, їх посадили у автобуси і всупереч їхньому бажанню відвезли до табору “Ясне” біля села П’ятихатки, де вони і заночували. Як повідомили друзі Кирилу по телефону, зараз (вечір 30 жовтня) їх тримають під охороною на території табору і не відпускають, обіцяючи відпустити лише 31 жовтня, хоча вони сумніваються у цьому.

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини, враховуючи важливість вищенаведених подій, зібрав та вивчив інформацію про вивезення 29 жовтня 2004 року численної групи мешканців міста Чернігова, і вважає, що невідомими особами було обмежено свободу біля 1000 осіб, серед яких значну кількість складають неповнолітні.

Події навколо цієї справи та їх форма дають підстави вважати, що невідомими особами за день до виборів брутально порушуються права громадян України на свободу пересування з метою примусового використання їх у провокаціях, які в кінці кінців можуть призвести до зриву виборів Президента України. Ці протиправні дії невідомих осіб фактично ставлять під загрозу основні конституційні права цих мешканців м.Чернігова – право на здоров’я та життя.

Нас дуже турбує, що посадові особи правоохоронних органів фактично знають про ці дії, бо колону автобусів супроводжували міліцейські машини, але не вживають заходів для припинення брутального порушення конституційних прав громадян.

Наведені вище факти дають Чернігівському громадському комітету захисту прав людини підстави для стурбованості щодо дотримання прав людини та основних свобод мешканців м.Чернігова, яких невідомі особи хочуть втягнути у політичні провокації навколо виборів Президента України та які тримаються проти їх бажання на території таборів біля села П’ятихатки, Київської області. Дії цих осіб мають ознаки порушення статті 27, 29, 33 Конституції України.

Враховуючи це: вимагаємо від осіб, що тримають громадян України проти їх волі на території таборів біля села П’ятихатки, звільнити їх та сприяти приїзду до дому!

Ми звертаємось до органів внутрішніх справ та прокуратури – терміново вжити заходів щодо припинення протиправних дій та визначення винних осіб!

Ми закликаємо громадські організації м. Києва вжити заходів з організації громадської допомоги чернігівцям, що стали заручниками політичних ігор у передмісті столиці!

 Поділитися