MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Судовий розгляд адмінпорушення активістів “ПОРИ”

19.01.2005   
Євген Захаров, Харків
У 32-му числі “ПЛ” ми писали про використання правоохоронних органів як інструмент для політичних переслідувань активістів молодіжного руху “Пора” та інших організацій, які підтримували кандидата від опозиції. 16 листопада відбулися масові затримання у Луганську, Херсоні, Миколаєві, Харкові та інших місцях. У більшості випадків завдяки активній реакції правозахисних організацій ці репресії були зупинені. Можна сказати, що усюди, де ці організації захищали затриманих, була своєчасно надана правова допомога, і усі обвинувачення не підтвердилися.

Так сталося і в Харкові, де 17 листопада було незаконно затримано шість активістів “Пори”: п’ять киян і один харків’янин. Вони провели ніч у Дзержинському райвідділі внутрішніх справ, а на наступний день був суд, який розглядав протокол про адміністративне порушення за статтею 185 частина 2 КоАП. Хлопців захищав адвокат Володимир Зінченко, запрошений Харківською правозахисною групою в межах проекту надання правової допомоги жертвам порушень прав людини. Було заявлено клопотання про виклик працівників внутрішніх справ у зв’язку з їхніми незаконними діями: адвокат доводив, що підстав для затримання не було. У той же день активісти “Пори” були звільнені, а розгляд справи перенесено.

Пізніше було ще два судових засідання по цій справі, і 7 грудня винесено остаточне рішення: активісти “Пори” були звільнені від адміністративної відповідальності, суд обмежився усним зауваженням.

 Поділитися