MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В’язнів сумління в Україні немає?

01.02.2005    джерело: www.ruupor.org
Олена Голюк, м. Київ
На думку правозахисників, під час виборів Президента України діяльність правоохоронних органів носила виразний характер політичних переслідувань громадських активістів, не ґрунтувалася на законі, і суперечило положенням Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та Європейській конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Про відновлення в Україні під час виборів Президента практики переслідування інакомислячих, використання правоохоронних органів у якості інструмента політичної боротьби свідчать численні виступи українських правозахисників та заяви авторитетних міжнародних правозахисних організацій. Проте правоохоронні органи і надалі продовжують заперечувати факти масових затримань і арештів активістів, які мирно поширювали під час виборів інформаційні матеріали, висловлювали публічно свої політичні переконання, реалізували своє конституційне право на свободу мирних зібрань.

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ), глибоко стурбована такою ситуацією в Україні, ще напередодні другого туру президентських виборів звернулася до Голови Верховної Ради Володимира Литвина. У своїй заяві представники УГСПЛ виклали зареєстровані ними численні факти порушень конституційних прав людини та висловили прохання використати законні повноваження Голови Верховної Ради і авторитет вищого законодавчого органу державної влади для припинення масових порушень конституційних прав людини на вільне вираження своїх поглядів, на свободу і особисту недоторканність, на вільне пересування.

Реагуючи на звернення УГСПЛ Володимир Литвин звернувся до прокуратур областей, де були зафіксовані порушення, з проханням дати роз’яснення щодо порушеної проблеми.

Не викликає здивування те, що у відповідях (які ще й досі продовжують надходити) всі звинувачення щодо порушень прав громадян правоохоронцями всіляко спростовуються.

Прокуратурами лише трьох областей (Сумської, Вінницької та Чернігівської) визнано факт затримання осіб, про порушення прав яких йшлося у матеріалах УГСПЛ.

Так, у місті Суми, за свідченнями УГСПЛ, до 10 днів адмінарешту було засуджено районним судом шестеро осіб, що вимагали оприлюднення офіційного протоколу про підсумки голосування на виборчій дільниці, як це передбачено нормою Закону «Про вибори Президента України». Як відомо, їх було засуджено у закритому судовому процесі, без допуску адвокатів та родичів, і саме їх міжнародна правозахисна організація «Міжнародна Амністія» визнала першими за роки незалежності України в’язнями сумління.

Прокуратура Сумської області (звісно не поділила такої думки) встановила, що на момент звернення УГСПЛ справа знаходилася на розгляді в апеляційному суді Сумської області і до прийняття рішення його головою «прокуратура позбавлення можливості перевірити законність винесених суддею рішень по справам та внесення протестів на постанови про притягнення до адміністративної відповідальності вказаних осіб».

А в Чернігові проти активіста «ПОРИ» взагалі порушили кримінальну справу... за фактом збуту фальшивих грошей. Обласна прокуратура висновків ніяких не робила, проте запевнила, що хід досудового слідства у справі перебуває на її контролі. Проте нам відомо, що ще у грудні дані кримінальні справи були закриті за відсутністю складу злочину, але чи будуть покарані правоохоронці, що зловживали своєю владою?

Незважаючи на те, що тримання в приймальниках-розподільниках осіб з документами категорично забороняється, такий факт був зафіксований правозахисниками у Вінниці щодо активістів знову-таки «ПОРИ». Вони прибули до Вінниці з метою проведення агітаційної роботи щодо закликів громадян перевірити себе у списках виборців перед другим туром голосування.

У ході перевірки, проведеної на вимогу Володимира Литвина та на підставі звернення УГСПЛ, Прокуратурою Вінницької області було встановлено, що кримінальна справа проти шести «неслухняних» осіб була порушена за ознаками злочину, передбаченого частиною першою статті 399 кримінального Кодексу України (службове підроблення документів). Заступник прокурора області, старший радник юстиції повідомив, що досудове слідство проводиться слідчим прокуратури міста Вінниці та запевнив, що хід слідства контролюється.

У інших випадках, при проведенні перевірок зокрема прокуратурами Херсонської, Миколаївської та Полтавської областей, фактів затримання активістів молодіжних організацій не виявлено. Така реакція правоохоронців в черговий раз дає підстави говорити про те, що у більшості випадків подібних затримань відповідними органами навіть не складаються протоколи.

За словами Голови Правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євгена Захарова, такі факти переконливо свідчать про те, що діяльність правоохоронних органів носила виразний характер політичних переслідувань громадських активістів, не ґрунтувалася на законі, і суперечила положенням Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та Європейській конвенції про захист прав людини та основних свобод.

На сьогоднішній день масові протиправні дії проти громадських активістів призупинилися. Проте не можна забути і викинути з поля зору тих, хто вже постраждав. І сьогодні, у поки що зовсім нестабільній ситуації в нашій державі, правозахисникам та іншим компетентним організаціям головне не втратити пильність у відстеженні незаконної діяльності органів державної влади.

13.01.2005

 Поділитися