MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Підсумковий семінар по моніторингу виборів Президента України 2004 р. в місцях утримання людей під вартою

12.02.2005   

25 січня 2005 р. в м. Києві відбувся підсумковий семінар по моніторингу виборів Президента України 2004 р. в місцях утримання людей під вартою. Його проводила Українська секція міжнародного товариства прав людини. На цьому семінарі були керівники регіональних груп із усієї України, а також представники МВС, Міністерства оборони, Департаменту з питань виконання покарань, ОБСЄ, фонду «Відродження» і представники посольств Німеччини та Великобританії.

На цьому семінарі підводились підсумки про те, як проходила агітація в місцях, де люди тримаються під вартою, і як там організовано голосування. Майже всі виконавці моніторингу зазначали, що голосування в установах місць покарань організовано чітко, на високому рівні. Наприклад, начальник такої установи в с. Гамаліївка пан Геннадій Глущенко дуже серйозно і з повагою поставився до нашого товариства і до моніторингу. Він допомагав організувати зустрічі наших людей і з головою, і з членами комісії, дозволив бути присутнім при обладнанні приміщення для голосування, що дуже важливо для правильності голосування і спостереження за ходом всього цього процесу. Під час голосування було все організовано і працювало як один гарно налагоджений механізм.

Ми дуже вдячні за таку організацію начальнику установи майору Геннадію Глущенку і всім працівникам цієї установи.

На семінарі відзначили, що в установах, де люди тримаються під вартою, агітації не було, а інформація йшла однобічна (як і в більшості регіонів України), виборці знали тільки одного кандидата і голосували за нього. Це підтверджує і опитування виборців, які вийшли на волю після президентських виборів. Але коли у грудні надходила всебічна інформація, то 26 грудня результати майже в усіх установах змінились, і кандидат, який в попередніх голосуваннях мав майже 100 відсотків голосів, втратив свої позиції і мав набагато менше голосів ніж до цього.

Крім того, на семінарі обговорювали, які зміни треба внести до виборчого законодавства для поліпшення голосування в спеціальних виборчих дільницях, де виборці тримаються під вартою. Зокрема, запропоновано дозволити членам спеціальних виборчих комісій і представникам від кандидатів голосувати в цих дільницях за відкріпними талонами, дозволити відвідувати такі установи і зустрічатись із виборцями, які тримаються під вартою, та інші пропозиції.

Дуже актуально на семінарі обговорювалось питання, чи варто надавати право голосування, людям, яких утримають під вартою. Було дуже багато різних думок, і кожний активно відстоював свою. Я відстоював думку, що люди, які утримаються під вартою, є повноправними членами нашого суспільства і, навіть, є частиною нас самих, і згідно з законодавством України ця категорія людей не позбавлена права волевиявлення. Тому люди, які знаходяться під вартою, незалежно від терміну і режиму їх перебування за ґратами і незалежно від серйозності скоєних ними протиправних дій можуть бути обмеженими в праві голосувати тільки при голосуванні на виборах до місцевих органів влади, бо в’язні можуть не мати ніякого відношення до місцевої влади саме в цієї місцевості. Приблизно такої ж думки дотримувались більшість учасників семінару і таку пропозицію вирішили надіслати до органів законодавчої ініціативи.

Враховуючи досвід, який ми набули під час проведення моніторингу, і беручі до уваги необхідність і корисність таких моніторингів, вирішили докласти зусиль для проведення моніторингу парламентських виборів 2006 року. І при новому моніторингу охопити всі спеціальні виборчі дільниці, або всі де люди тримаються під вартою.

Керівник регіональної групи
Михайло Скорик

 Поділитися