MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Такі справи" просять повернути політичних вигнанців

22.02.2005   
Людмила Коханець

Про переслідування видавничо-поліграфічного центру "Такі справи" за минулої влади наша газета розповідала не раз. Позавчора на прес-конференції голова центру, брат його генерального директора Олександра Данилова Сергій повідомив, що вони звернулися вже до нового Президента Віктора Ющенка з відкритим листом з приводу "політичних вигнанців", до яких не без підстав, якщо згадати історію боротьби з підприємством та його керівниками зокрема, відносять і себе.

За словами Сергія Данилова, під час недільних інавгураційних заходів в Українському домі він передав листа особисто в руки Віктору Ющенку, а другий примірник — Олександрові Зінченку. Зміст послання до Президента зрозумілий: новий глава держави та його команда "неодмінно повинні розглянути справи політичних вигнанців і надати їм можливість повернутися в країну, а також відшкодувати моральні збитки". Так само зрозуміло, що завдані вони попередньою владною командою. Крім того, в листі йдеться про те, що нова влада мусить змінити обстановку в Україні, "щоб мова про політичний притулок за кордоном взагалі не могла виникати".

Нагадаю, після того, як "Такі справи" під час парламентських виборів 2002 року надрукували книгу про представника опозиції Юлію Тимошенко, у них, даруйте за каламбур, справи стали зовсім кепськими. Олександр Данилов був змушений виїхати з країни й отримати статус політичного біженця у Литовській Республіці. Серед інших громадян, які мають політичний притулок з тих самих причин переслідування в Україні, в листі названо журналіста Сергія Шолоха, колишнього охоронця Президента Миколу Мельниченка, екс-народного депутата Олександра Єльяшкевича. Схоже, незабаром ми матимемо можливість вітати їх на Батьківщині. Бо, як уточнив С. Данилов, "Такі справи" розраховують на те, що справу, яка їх стосується, буде переглянуто і згідно із законодавством закрито, оскільки вона була політичним замовленням і не має під собою правових підстав.

("Голос України", 26 січня 2005 р.)

 Поділитися