MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Слідчий кинувся з ножем на затриманого

22.02.2005   
Олена Троянська

Сталося це у камері ізолятора тимчасового утримання Новотроїцького райвідділу міліції. До затриманого на 5 діб за опір працівникам міліції 27-річного М. з села Чкалового зайшов слідчий С. Через деякий час звідти почулося: “Заберіть у нього ніж!”. Співробітники міліції прибігли на крик. У кутку камери зігнутий М. тримався за живіт, з якого цебеніла кров. Поруч лежав закривавлений ніж... Зі слів потерпілого, його вдарив ножем слідчий, у якого під час сварки з підозрюваним здали нерви. До речі, затримали М. за те, що у його друга вилучили наркотики... Нісенітниця!

М. прооперували у районній лікарні, його життю вже нічого не загрожує (до речі, спочатку в камеру викликали хірурга, а тільки потім “швидку”). А слідчий наступного дня написав рапорт про звільнення з роботи за власним бажанням. Його прохання начальник райвідділу задовольнив без зволікань. І, мабуть, все було б “шито-крито” (хто там захищатиме права затриманого, тим паче, раніше засудженого), якби його дружина не написала скаргу на дії працівників міліції до районної прокуратури. Під час першого допиту працівник міліції зізнався заступнику прокурора району Володимиру Крайовому, що вони з М. односельці, ворогували ще зі школи, і стався інцидент через особисту неприязнь. Тепер колишній слідчий заперечує свою причетність до поранення потерпілого, викладає таку версію: до арештованого того дня він зайшов, аби взяти свідчення. При цьому “забув”, що в кишені його куртки лежало обламане лезо ножа, яким щось ремонтував у кабінеті. Куртку в камері він зняв і повісив на стілець, не звернувши уваги, що лезо виглядає з кишені. Його помітив затриманий і, коли слідчий саме записував свідчення, М. вихопив ножа з куртки й сам встромив його собі в живіт. Чому він так вчинив — слідчий не знає... Важко зрозуміти це й слідству, яке ведеться обласною прокуратурою тепер вже проти працівника міліції.

(“Новий день”, м. Херсон, №51, 16 грудня 2004 р.)

 Поділитися