MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

“Ми не хотіли голосувати за того бандита”, — кажуть про кандидата-невдаху в’язні Коростенської колонії, до яких у гості несподівано завітав Віктор Ющенко

14.04.2005   

Керівництво колонії було шоковане, адже зазвичай “київське начальство”, вже не кажучи про главу держави, заздалегідь попереджали про свої відвідини, втім їздили в подібні заклади неохоче.

Перебуваючи позавчора у Житомирі, Віктор Ющенко несподівано вирішив: треба заїхати у виправно-трудову колонію №71, що в райцентрі Коростень. Там зовсім не очікували високих гостей. З Президентом також завітали голова РНБОУ Петро Порошенко та новопризначений голова облдержадміністрації Житомирщини Павло Жебрівський. Тому однаково були спантеличені і керівництво колонії, і самі в’язні. До слова, в цій зоні утримується 1361 особа — переважно не вперше засудженi.

В’язні відразу ж оточили Президента та гостей, навперебій намагаючись розповісти Вікторові Ющенку про життя-буття. А воно тут далеко не мед. Світло в’язням вмикають усього двічі на день по півгодини. Банний день — лише раз на тиждень. При цьому багато в’язнів працюють з камiнням, де пилу й бруду мало не буває. Ющенко і сам мав змогу пересвідчитися в незадовільних умовах утримання. Вийшовши з умивальної “камери” колонії, він обурено запитав офіцерів: “Ви люди чи хто?”.

Але якби ж тільки побут не влаштовував в’язнів! Спілкуючись із Президентом, засуджені скаржилися на приниження та знущання з боку адміністрації. За найменшу непокору чи порушення режиму можна запросто отримати додатковий термін. А ще засуджені просили Президента посприяти скасуванню обмежень на передачі від родичів та на кількість дозволених побачень. Нарікали і на дефіцит ліків.

З візитом Президента засуджені пов’язують зміни на краще в своєму житті. Цікаво, що переважно за Ющенка ця колонія проголосувала на виборах, незважаючи на неймовірний тиск адміністрації, яка стверджувала, що “ваша демократія закінчується отим парканом”! За словами засуджених, аби виконати план голосів за Януковича, тут вдавалися до всіляких методів — і залякували, і намагалися задобрити пайками. До речі, багато хто від “подарунків” відмовився. “Ми не хотіли голосувати за того бандита”, — сказали ув’язнені.

Відразу ж на місці Президент України дав доручення Павлу Жебрівському разом із місцевою владою і прокуратурою розібратися у побутових негараздах та тюремних порядках, про які говорили в’язні. А ще найближчим часом Віктор Ющенко пообіцяв зустрітися з керівництвом Державного департаменту України з питань виконання покарань, аби обговорити подальше функціонування пенітенціарної системи, подумати про гуманізацію виправних закладів. “Сучасна виправна система озлоблює людину на суспільство і не сприяє її виправленню”, — вважає Віктор Ющенко. На його думку, “мета пенітенціарної системи — не принизити людську гідність, а допомогти людині збагнути, що свобода є найбільшою цінністю, аби вона більше ніколи не оступилася”.

Як стало відомо “УМ”, учора в колонію наїхало багато високого начальства. “Розбір польотів” почався...

(“Україна молода”, №25, 10 лютого 2005 р.)

Див. також — “Високий Замок”, м. Львів, №26, 10 лютого 2005 р.

 Поділитися