MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Феодосійська «Кафа» відстояла право на свободу слова у суді

20.04.2005    джерело: www.imi.org.ua
Редактор газети констатувала, що останнім часом судді стали дуже грамотно підходити до справ, у яких фігурують засоби масової інформації.

31 березня феодосійська газета «Кафа» виграла суд за позовом приватної особи. Судовий процес тривав із середини 2003 року. Приводом для позову стала вимога приватної особи про спростування опублікованої виданням інформації.

Редактор Ірина Прокопюк розповіла ІМІ, що тоді вони опублікували у газеті матеріал, присвячений рейду представників міськвиконкому курортною зоною міста для виявлення нелегальних торговців. За цим фактом журналісти опублікували матеріал, подавши дві точки зору: представників міськвиконкому та нелегального підприємця. Останній звернувся до газети з вимогою спростувати інформацію, надану виконкомом щодо того, що він, як інвалід, також повинен мати відповідні документи для здійснення торгівлі.

Ірина Прокопюк пояснила, що таких позовів до газети останнім часом було декілька, і всі їх газета виграла. Останній же розглядався в основному у світлі ст.34 Цивільного Кодексу, де йдеться, що журналіст, який отримав інформацію від посадової особи під час виконання нею своїх обов’язків, може її не перевіряти, оскільки такий документ вважається достовірним.

Позивач вимагав від газети відшкодування моральної шкоди у розмірі 10 тисяч гривень. За словами редактора, це досить велика сума для газети. Вона констатувала, що останнім часом судді стали дуже грамотно підходити до справ, у яких фігурують засоби масової інформації. Вона додала, що цього разу навіть не залучала адвокатів для захисту.

01.04.05

 Поділитися