MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Пора" не довіряє львівській міліції

07.05.2005   
Галина Скибньовська
Громадська кампанія "Пора" не задоволена тим, як Львівське міське управління міліції розслідує злочини, які скоєно в період передвиборної президентської кампанії та які мають політичне забарвлення. Активісти "Пори" взагалі не хочуть, щоби розслідування було повністю в руках львівських міліціонерів, оскільки вважають їх причетними до цих злочинів. Мова передусім йде про виявлення бойових гранат у клубі-офісі ЛММГО "Студентське братство Львівської політехніки" (нагадаємо, знайшли їх там міліціонери аж за третім разом), а також про побиття активістів "Пори": одного, зокрема Андрія Шевціва, біля Головпоштамту, і ще п’ятьох — у гуртожитках ЛНАМу.

Порівці вимагають створення незалежної комісії з розслідування цих злочинів, до якої мали б увійти співробітники СБУ, МВС (але не львівського управління), Генпрокуратури та громадських організацій.

Андрій Шевців каже, що має свідків, які готові свідчити проти львівської міліції, однак лише тоді, якщо їх вислуховуватимуть без участі правоохоронців. "Людина, яка мене била, сіла в міліцейський "бобік" і поїхала, — говорить він. — Як могли свідки цього потім щось говорити людям, які приїхали на такому ж "бобіку"?"

Під час "круглого столу", що організували міліціонери за участі порівців та журналістів, начальник міського УМВСУ Михайло Курочка заявив: якщо хоч один львівський міліціонер дійсно виявиться причетним до цієї справи, то він буде першим, хто подасть у відставку. Якщо ж у порівців є сумніви стосовно розслідування справи, то вони можуть звернутися в прокуратуру, щоби та провела своє розслідування.

Щодо гранат у Студентському братстві політехніки, то, за словами Курочки, справу вже скеровано в прокуратуру, і міліція дійшла певного висновку стосовно особи, яка підкинула гранати, проте детальніше розповісти заважає таємниця слідства. Головний міліціонер міста лише запевнив, що студенти — поза підозрою.

До речі, не всі студентські рухи, які в передвиборний період організовували у Львові протикучмівські акції мають, як порівці, претензії до львівських правоохоронців: представник ГО "Чиста Україна", скажімо, заявив, що його об’єднання ніколи не мало проблем з міліціонерами.

(“Поступ”, м. Львів, 2 березня 2005 р.)

 Поділитися