MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Беззаконня у слідчих органах

07.05.2005   
Ярина Матвіїв

Вражаючі факти правового свавілля у правоохоронних органах Львівщини оприлюднив журналістам приватний юрист Олег Дедик, який близько двох років працює в галузі кримінального права. У шести кримінальних справах, які вів адвокат Дедик, за його словами, слідчі органи допускали неприпустимі для правоохоронців дії: підробка документів, безпідставне утримання під вартою затриманого, катування людей. Усі ці факти юрист зафіксував у Червоноградському, Яворівському, Радехівському райвідділах міліції та Сихівському райвідділі міста Львова.

На скарги юриста відреагувала лише прокуратура Яворівського району, після чого слідчі вибачилися перед потерпілим за те, що під час тимчасового утримання під вартою завдали людині тілесних ушкоджень. Жодна інша прокуратура, куди звертався Олег Дедик, не відреагувала на серйозне порушення з боку слідчих.

"Я звинувачую у свавіллі органи дізнання, я звинувачую прокуратуру, яка не веде нагляду за слідством. А, відповідно, слідчі викривляють реальні факти, і, не до кінця розібравшись у справі, суд урешті-решт може позбавити волі й невинну людину", — каже Олег Дедик.

Спрощений до мінімуму нагляд прокуратури за слідчими, на думку пана Дедика, спричинив бездіяльність працівників органів дізнання. За його словами, якщо ще до 1997 року на одного слідчого в області припадало на місяць по десять кримінальних справ, то до 15 січня цього року слідчий на місяць вів одну кримінальну справу чи не вів жодної. І навіть за такого мізерного навантаження слідчі допускають елементарну халатність під час розслідування, і результат урешті-решт є не на боці справедливості.

"Революції не можна зробити зверху, її треба робити зі середини, — каже Олег Дедик. — До мене прийде ще десять людей, і я буду дивитися їм у вічі й говорити, що не можу допомогти, бо прокуратура у Львові бездіяльна". У пошуках правди всі скарги щодо зафіксованих правопорушень у лавах слідчих органів Олег Дедик тепер має намір передати в Апеляційний суд України.

Коментар

Андрій Палюх, прокурор міста Львова

Повірте мені, контроль і нагляд за слідством, я вважаю, ми здатні забезпечувати і забезпечимо. Тільки якщо порушується законодавство чи порушуються певні права, нехай громадяни чи їхні представники звертаються до нас із відповідними скаргами, і ми всі ці факти будемо перевіряти й давати їм належну оцінку.

(“Поступ”, м. Львів, 17 лютого 2005 р.)
 Поділитися