MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як нам вдається добувати в Херсоні новини для преси

09.05.2005   
Наталя Мельникова, член ініціативної групи по захисту права на доступ до інформації

Ми беремо до рук газету, вмикаємо телевізор або радіо, щоб дізнатися, що робиться навколо нас, ми впевнені, що журналісти підготують найсвіжішу інформацію. І мало задумуємося, де і як здобуває її журналіст, і чи завжди це йому легко вдається.

Херсонська міська асоціація журналістів "Південь" провела соціологічне дослідження на цю тему. До складу групи дослідників увійшли викладачі кафедри філософії й соціології Херсонського національного технічного університету. Вони взяли інтерв’ю у 21 працівника ЗМІ. За словами наукового керівника дослідження, кандидата соціологічних наук Володимира Коробова, опитані журналісти мають досвід роботи не менше 10 років, і всі вони дружно засвідчили, що найтяжче отримувати інформацію від чиновників. Ті полюбляють робити із усього "таємницю", причому, чим нижчий ранг чиновника, тим більше він боїться сказати "не те". Журналісти вважають, що взяти інтерв’ю в нардепа чи міністра легше, аніж у заввідділом міськвиконкому.

Показово, що на засідання медіа-клубу "Південь", де обговорювалася ця тема, були запрошені представники прес-служб держадміністрації, облради, міськвиконкому, усіх силових структур, а прийшли прес-секретар облпрокуратури Федір Самойленко та спеціалісти по роботі зі ЗМІ управління громадських зв’язків міськвиконкому Марина Усенко та Валерія Рачковська.

"Засекреченість" роботи облпрокуратури Федір Самойленко пояснив тим, що "згідно з законодавством, не можна надавати інформацію про справи, за якими проводиться слідство".

Журналісти розповіли, що прес-служби у владних та правоохоронних структурах здебільшого виконують роль бар’єрів і перешкод у доступі до інформації.

Депутат міськради Володимир Лук’яненко, який взяв участь у засіданні медіа-клубу, розповів, що теж часто не може отримати інформацію від структур міськвиконкому. "Про які рішення міськради може йти мова, якщо я, депутат, не маю повної інформації, що діється в економіці Херсона?!"- заявив пан Лук’яненко.

Журналісти відзначили, що міськвиконком з кожним роком дедалі більше "засекречується". За часів головування М. М. Ординського до всіх редакцій проекти рішень міськради надсилали за тиждень електронною поштою! А при В. В. Сальдо з’явилось нововведення: журналістам не видають проекти рішень міськради навіть на їхнє велике прохання, а тільки порядок денний.

Не кращі справи і з отриманням інформації про діяльність облради: 15 журналістів, яких наприкінці грудня депутати просто не пустили на сесію ради, шоковані таким беззаконням.

Серед порушників прав журналістів були названі й судді. Так, у місцевому суді Дніпровського району журналістам намагалися заборонити знімати відеокамерою в залі суду під час розгляду справи адвоката Ярослава Ващука — за словами охоронців, таке розпорядження (усне!) дала їм суддя Вікторія Ратушна.

Журналістам, які прагнули виконати свій професійний обов’язок, довелося фактично прориватися до зали суду через заслон міліціонерів. Відстоюючи своє право вести аудіо-, відеозапис та фотографувати, журналісти подарували судді підбірку витягів із законів України, які закріплюють гласність і відкритість судового процесу.

Для покращення доступу до інформації та захисту прав журналістів Асоціація "Південь" у рамках проекту "Журналісти Херсонщини - за вільний доступ до інформації" створили ініціативну групу із 7 журналістів різних видань, яка розробляє й здійснює кампанії по захисту права на інформацію, а також надає допомогу колегам, чиї права були порушені.

Соціологічне дослідження "Інформаційна робота органів місцевої влади та самоврядування. Проблеми забезпечення інформаційної відкритості та ефективної взаємодії чиновників і журналістів" також проведене в рамках проекту "Журналісти Херсонщини — за вільний доступ до інформації".

(Херсонська міська Асоціація журналістів “Південь”)

 Поділитися