MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Олігарх обікрав сім’ю загиблого журналіста

09.05.2005   

Дружина трагічно загиблого дніпропетровського журналіста Володимира Єфремова звернулася з відкритим листом до Президента України Віктора Ющенка, в якому просить захистити пам’ять чоловіка.

У своєму листі Любов Єфремова, зокрема, пише:

“Мій чоловік Володимир Єфремов був серед тих людей, котрі ще в роки радянської влади долучилися до становлення незалежних засобів масової інформації. Заснована ним агенція “Собор” була чи не першим провідником ідей незалежності України та її демократичного розвитку у південно-східному регіоні держави. А наприкінці 90-х років минулого століття засновані “Собором” телекомпанія “11 канал” та радіокомпанії “Дніпро” і “Класик” були серед тих нечисельних мас-медіа, котрі наважилися кинути виклик режимові Кучми.

Не маючи важелів впливу на керівництво агенції “Собор” та заснованого нею “11 каналу”, у 1998 році влада вдається до відвертого шантажу та політичного тиску на мого чоловіка і його ділових партнерів. Аби добитися від нього лояльності до режиму Кучми, під надуманим приводом кидають Володю за грати.

Та коли й це не допомогло, режим взявся за створення штучних передумов для доведення “11 каналу” до банкрутства. Підрозділи “Собору” почали масово виселяти з приміщень, на які були укладені довгострокові договори оренди, податківці тижнями не давали журналістам можливості вийти в ефір, а рекламодавцям Дніпропетровщини надійшла категорична вказівка припинити будь-які контакти з “11 каналом”.

Не маючи джерел фінансування, “11 канал” врешті-решт опинився у боргах, що поставило його на межу закриття. Однак, справжня причина доведення телекомпанії до банкрутства полягала в іншому: дніпропетровський олігарх, а за сумісництвом зять Президента Л.Кучми Віктор Пінчук захотів за безцінь встановити свій контроль над найрейтинговішим каналом Дніпропетровщини. Та прийшовши у якості інвестора й пообіцявши невтручання у творчий процес каналу, В. Пінчук швидко перетворив його на рупор прокучмівських антидемократичних сил.

Мій чоловік намагався знову зробити телекомпанію незалежним мас-медіа. Мав він з цього приводу і серйозну розмову з представниками Пінчука, після чого Володя трагічно загинув на трасі Дніпропетровськ-Київ. Я впевнена, що смерть мого чоловіка була невипадковою. Це було чергове вбивство, цинічно сплановане режимом Леоніда Кучми.

Після смерті Володі 49% акцій “11 каналу” належать його родині та друзям, на які моя сім’я, що залишилася без годувальника, покладала певні сподівання. І ми ніколи не погодимося з тим, аби засобом масової інформації, у становлення якого вклав усю душу мій чоловік, розпоряджалися прокучмівські олігархи, як вони це зробили з “Криворіжсталлю”, “Укррудпромом”, Нікопольським феросплавним та Нижньодніпровським трубним заводами. Ми домагатимемося повернення контрольного пакета акцій телекомпанії. Щоб позбавити нас можливості впливати на політику “11 каналу”, В.Пінчук в ці дні планує без нашої згоди збільшити статутний фонд телекомпанії, аби у людей, не згодних з ним, не залишилося навіть блокуючого пакета акцій”, — закінчує листа до Віктора Ющенка Любов Єфремова.

(“Свобода”, 09-03-2005)
 Поділитися