MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рятуйте від... міліції

24.05.2005   

Якщо раніше я, проживши вже більше 45 років, вважала, що наша міліція рятує і захищає нас від хуліганів, то тепер події, які сталися 22 січня нинішнього року, розвернули мою думку про наші правоохоронні органи на всі сто вісімдесят градусів. Більше того, хочеться на повний голос кричати: „Рятуйте від міліції!”

22 січня 2005 року мій неповнолітній син Петро (24 лютого 1987 року народження) був затриманий працівниками Березнівської міліції як свідок.Однак, наші „стражі правопорядку” і самі батьків не повідомили, і не дали дитині права на дзвінок батькам.

До того ж, при „взятті пояснення” начальником карного розшуку О. Наумчуком дитині було завдано тяжких тілесних ушкоджень: забій поперекового відділу хребта, субкапсулярний розрив селезінки, забій нирок, розрив черевної порожнини тощо. Внаслідок отриманих травм синові довелося робити хірургічну операцію. Син перебував на стаціонарному лікуванні у районній та обласній дитячих лікарнях.

А душа матері кричить і кров’ю обливається через таку жорстокість начальника карного розшуку. Хочу, щоб про мою біду дізналося якнайбільше людей, адже виходить, що кожен з нас може опинитися у ролі потерпілого від неправомірних дій міліції, а захистити нас якраз і немає кому.

Нехай кожна мама заздалегідь знає, на що може перетворитися проста зустріч її дитини з так званими правоохоронцями. І борони Боже кожній пережити той жах, який я пережила в ніч з 22 на 23 січня, коли шукала свою дитину. Адже я не зверталася до міліції, оскільки була впевнена, що якраз в міліції моєму синові ніякої шкоди заподіяти не можуть. І вже тим більше його не затримуватимуть там на всю ніч, а якщо й затримають, то принаймні попередять про це батьків неповнолітнього. Та, виявляється, і в наші дні дуже просто можна стати жертвою міліцейського насильства.

Марія Мойсеєць, м.Березне.

Від редакції:

Народний депутат України, голова Рівненської обласної організації Української Народної Партії Сергій Олексіюк, з яким авторка листа зустрічалася особисто, направив депутатське звернення прокурору Рівненської області Ігорю Коморному з проханням провести невідкладну перевірку наведених фактів та притягнути винних до відповідальності. Народний депутат України С. Олексіюк звернув увагу обласного прокурора на те, що незаконність дій Березнівської міліції носить системний характер, адже окрім нанесення важких тілесних ушкоджень П. Мойсейцю „правоохоронці” району „засвітилися” і в інших протиправних діях: спровокованій ними дорожньо-транспортній пригоді, в результаті якої загинув мешканець с. Більчаки П. Коваль, а О. Павленко отримав тілесні ушкодження. Також під час виборчої кампанії по виборах Президента України 2004 року працівники Березнівської міліції застосовували неправомірні дії щодо депутата Березнівської районної ради Василя Ящука. На думку народного депутата, наведені факти свідчать про неналежну виховну та профілактичну роботу серед особового складу Березнівського РВ УМВС України в Рівненській області, внаслідок чого винні міліціонери уникають відповідальності та продовжують вчиняти правопорушення.

(“Волинь”, м. Рівне, №10, 11 березня 2005 р.)

 Поділитися