MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Караул втомився?

01.06.2005   
Георгій Кобзар, м.Харків
Олександра Помиткіна - автора книги «Мафія в Україні» - нескінченно викликали на допити, загрожуючи йому серйозними для нього наслідками у випадку, якщо він не відмовиться від написаного в книзі і не напише спростування.

Олександр Помиткін, мешканець Харківської області – письменник-публіцист, автор ряду статей про корупцію в Україні. У вересні 2003 р. вийшла у світ його друга книга – «Мафія в Україні. Від «понять» до політики». У цій книзі О. Помиткін висвітив незаконну діяльність вищих посадових осіб України як колишніх, так і в той час діючих, навів численні приклади злочинної діяльності деяких з них. Серед «героїв» книги – такі відомі особи, як діючі на той час Президент України Л.Кучма, Прем’єр-міністр і лідер від провладних політичних сил В.Янукович, губернатор Харківської області Євген Кушнарьов і багато керівників Управління Міністерства внутрішніх справ у Харківській області, народні депутати України, у тому числі – депутат від Харківського регіону С.Гавриш.

Після надходження в продаж тираж книги був вилучений з реалізації співробітниками правоохоронних органів, а референт народного депутата України С.Гавриша К.Зайцева подала заяву в прокуратуру про порушення кримінальної справи за фактом втручання в діяльність народного депутата. З цього часу О.Помиткіна та людей, що мали відношення до видання його книги, допитували як свідків по цій справі. Самого автора книги нескінченно викликали на допити, загрожуючи йому серйозними для нього наслідками у випадку, якщо він не відмовиться від написаного в книзі і не напише спростування. Його забирали в міліцію з місця його проживання, короткочасно тримали під вартою, загрожували фізичною розправою, якщо він не відмовиться від написаного у своїй книзі.

Починаючи з квітня 2004 р., протягом двох місяців, за заявами приватних осіб були послідовно порушені п’ять кримінальних справ з обвинуваченням О.Помиткіна, в одному випадку – за крадіжку бувшого у вживанні посуду і косметики, в інших випадках – «за шахрайство». Заяви в міліцію про притягнення до кримінальної відповідальності О.Помиткіна збиралися співробітниками обласного управління внутрішніх справ у різних місцях м. Харкова та Харківської області і, скоріше за все, були написані громадянами з ініціативи співробітників правоохоронних органів. Громадяни, що звернулися до міліції, просили притягти до відповідальності О.Помиткіна в зв’язку з подіями, що мали місце, в одному випадку – за три роки, а у двох інших – за п’ять років до написання заяв потерпілими.

Усі зазначені заяви громадян були негайно спрямовані до обласного управління внутрішніх справ, хоча розслідування кожного зі злочинів, в яких обвинувачують О.Помиткіна, входить до компетенціъ районних відділів міліції. До виробництва в справі залучалися навіть співробітники управління з боротьби із організованою злочинністю, хоча в жодному з епізодів кримінальної справи не було даних про здійснення злочину організованою групою.

23.05.2004 р. О.Помиткін був затриманий співробітниками міліції. Слідчим двічі направлялося представлення до суду про обрання О.Помиткіну запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Перше представлення про це було відхилено суддею, і О.Помиткіна повинні були звільнити з-під варти в залі суду. Однак цього не було зроблено, а сам він знову був затриманий слідчим. На підставі запропонованої слідчим у повторному представленні до суду явно завищеної кваліфікації дій О.Помиткіна, іншим суддею він був ув’язнений під варту. З тих пір він утримується у слідчому ізоляторі.

Об’єктивно кажучи, особа О.Помиткіна доволі скандальна. Раніше (ще за радянських часів) він вже був засуджений до тривалого терміну ув’язнення за фінансове правопорушення. В його книзі багато матеріалу, який ґрунтується лише на чутках та не має доказів. Але, досить характерним є те, що якраз після виходу «Мафії в Україні» сучасні правоохоронці заповзято кинулись розслідувати його «організовану злочинну діяльність». Крім того, досить дивно, що людина, яку звинувачують у крадіжці каструль, мусить цілий рік утримуватись під вартою у СІЗО. З червня 2004 р. О.Помиткін хворіє на туберкульоз, стан здоров’я постійно погіршується, тому що нормальне лікування не проводиться. До того ж, судове розслідування просувається напрочуд мляво: із серпня 2004 р. його справа знаходиться в Орджонікідзевському суді, за цей час пройшло тільки два судових засідання. На одне засідання не з’явився прокурор, два засідання перенесли в зв’язку з «завантаженістю конвою». Невідомо, наскільки втомився конвой, але людина, яка тяжко хворіє, чия провина не встановлена, суд над якою виглядає інспірованим, вже понад рік позбавлена волі. Може дійсно, «мафія в Україні» всесильна?

 Поділитися