MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Порушення кримінальної справи щодо члена «ПОРИ» в місті Чернігові визнано незаконним

01.06.2005   
Вікторія Онищенко, РУПОР
Рішенням Суду за апеляційною скаргою було скасовано рішення слідчого про відкриття кримінальної справи проти Олександра Ломаки, 1984 року народження, який є членом громадської кампанії ПОРА, і який був затриманий 20 жовтня в місті Чернігові.

26 листопада рішенням Суду за апеляційною скаргою було скасовано рішення слідчого про відкриття кримінальної справи проти Олександра Ломаки, 1984 року народження, який є членом громадської кампанії ПОРА. Він був затриманий 20 жовтня в місті Чернігові за незаконне збереження вибухових речовин (частина перша статті 263 Кримінального Кодексу України), спочатку на 2 години, а потім на 10 діб. Рішення слідчого було скасовано через недостатню кількість даних про причетність обвинуваченого до злочину. Тобто було визнано, що кримінальна справа була порушена без достатніх на те підстав. Правозахисники розглядали цей випадок як переслідування за вираження власних політичних поглядів.

Нагадаємо, в ході обшуку в помешканні Олександра була знайдена речовина світло-коричневого кольору, яка, згідно з довідкою експерта №37 (Вт) є вибуховою речовиною – тротилом, а також відрізок шнура, який є детонатором.

Але, за апеляційною скаргою адвоката Герасиміва А.Й., «хоча ця речовина і була знайдена в помешканні Ломаки О.А., однак це в жодній мірі не вказує на причетність останнього до зберігання вказаних речовин. Окрім підозрюваного в указаній квартирі проживає ще одна особа. Вказана речовина була знайдена не серед особистих речей Ломаки, а в схованці під газовою плитою, а на вилучених речах не було знайдено жодних відбитків пальців обвинуваченого».

«Більш того», – зазначив адвокат Герасимів, – «на момент проведення обшуку Ломако винаймав квартиру тільки місяць й доступ до вказаної квартири був відкритий також й для власників вказаної квартири, працівників агентств нерухомості, що були посередниками в укладенні договору найму, а також іншим особам, причетність яких до вказаного злочину слідством не перевірялась».

Інший суттєвий факт, що дозволив скасувати рішення слідчого про порушення кримінальної справи, – це те, що «згідно із статтею 130, ч.2 КПК України у постанові про порушення кримінальної справи зазначається місце і час її складання, посада особи, що виносить постанову, її прізвище, справа, в якій проводиться слідство і обґрунтування прийнятого рішення, а також стаття закону, на підставі якої прийнято рішення.»

Адвокат Герасимів наголосив, що такі дані в постанові від 20 жовтня відсутні, що вказує на її незаконність. Також незаконним був сам обшук у квартирі Ломаки, який відбувався в нічний час, що порушує вимоги статті 180 КПК України, а вимоги Олександра Ломаки забезпечити захист його прав і надати адвоката не були виконані, що також є порушенням вимог ст.. ст.. 59, 62 Конституції України, а також ст.ст. 44, 47, 43-1 КПК України.

Захист Олександра Ломаки здійснював адвокат Арсеній Герасимів, який працював за підтримки Фонду правової допомоги жертвам порушень прав людини Української Гельсінської спілки з прав людини.

 Поділитися