MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Коли припиниться порушення Статті 46 Конституції України?

01.06.2005   
Орест Ревич
Коли припиниться порушення Статті 46 Конституції України , яка декларує, що «Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.»?

За словами нового міністра праці та соціальної політики В’ячеслава Кириленка під час парламентських слухань у травні 2005р. «вперше мінімальна пенсія сягнула рівня прожиткового мінімуму для непрацездатних – 332 гривні.» (див. посилання на слова міністра на сайті Міністерства праці: http://mlsp.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=40591&cat_id=34928)

Слово «вперше» із уст міністра виглядає великим досягненням нової влади! Але чому пенсія сягнула лише «прожиткового мінімуму для непрацездатних»?

Адже прожитковий мінімум на 2005 рік становить 423 грн. на одну особу! (Закон «Про затвердження прожиткового мінімуму на 2005 рік», Відомості Верховної Ради (ВВР), 2005, N 6, ст.131)

Конституція не говорить про «прожитковий мінімум для непрацездатних»! Тому пенсія і далі не відповідає вимогам Конституції, не говорячи про інші соціальні виплати!

Міністр Праці заявив у квітні 2005 р., що з 1 квітня 2005 року «мінімальний розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб підвищено від 125 до 135 грн.» (http://mlsp.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=40265&cat_id=34928 ) Це черговий першоквітневий жарт влади! Влада вміє лише смішити до сліз народ! А Конституції ніби і не існує!

В протилежність до 46 статті Конституції в законах фігурує злочинне поняття «Рівня забезпечення прожиткового мінімуму (РЗПМ)», який набагато нижчий від прожиткового мінімуму, і який, на моє розуміння, фактично лягає в основу багатьох соціальних виплат, замість самого Прожиткового Мінімуму!

Має відбутися перегляд норм продуктів та непродовольчих товарів і послуг, на основі яких формується Прожитковий Мінімум, які влада і надалі намагатиметься утримувати заниженими, я в цьому впевнений.

На сьогодні усі ці принизливі норми не відповідають достойному життю, гарантованого Конституцією! Найбільше у норми закладено хліба (97 кг на рік на одну працездатну людину), картоплі (95 кг/рік), капусти (28 кг/рік) та цукру (24 кг/рік) , які вибрані недаремно, бо найдешевші, але в основному найкалорійніші. Таких продуктів, як рис (2,5кг/рік), макарони (4 кг/рік) та гречка (2 кг/рік), чи яловичина (14 кг/рік) влада затвердила народу на «блокадн ому» рівні і вони «пішли» у Державному бюджеті 2005р.! Така ж ситуація і щодо непродовольчих товарів та квартплати, що закладені у Прожитковий Мінімум (постанова Кабміну від 14 квітня 2000 р. N 656). І я, особисто, не бачу, щоб нова влада спішила міняти ці норми!

Міністр Праці Кириленко визнає, що «...розміри цієї (соціальної) допомоги в дуже стислі терміни мають підвищитися настільки, щоб жоден громадянин не отримував доходів, нижчих за прожитковий мінімум.»

Ми вже переконались, що міністр має на увазі неконституційний прожитковий мінімум. Тому я нічого доброго не очікую від його представника у експертній комісії, яка затверджуватиме норми наборів продуктів для визначення прожиткового мінімуму.

Лише наша з вами активність, участь громадських організацій у перегляді прожиткового мінімуму та пильна увага ЗМІ до рішень 12 чоловік, що складатимуть науково-громадську експертизу (по 1 чол. будуть з Мінпраці, Мінфіну, Мінекономіки та МОЗ, решта – від профспілок та роботодавців» (олігархів)), дозволить змінити фундамент системи, яка завжди базувалась на брехні та обмані. Від рішення цієї комісії залежатиме майбутній бюджет країни та проводитимуться виплати пенсіонерам, безробітним, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам, і т.д.! Реальний прожитковий мінімум дасть змогу правильно оцінити діяльність нової влади, змусить її діяти ефективніше, щоб показати позитивні результати у роботі.

Отже, висновок із усього наведеного – порушення Статті 46 Конституції триває і далі із-за соціальних виплат нижче від прожиткового мінімуму, який суттєво занижений. Нова влада (зокрема в особі Міністра праці) оперує підставними поняттями Прожиткового Мінімуму, лише імітуючи позитивні зрушення в даній проблемі.

 Поділитися