MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У ході вивчення фактів порушення виборчого права в Донецькій області тепер щодня порушують від 2 до 8 карних справ

15.06.2005    джерело: www.umoloda.kiev.ua
Павло Кущ, «Україна Молода»
За словами керівників обласної міліції, місцеві правоохоронці взялися ретельно перевіряти порушення у ході президентських виборів трохи пізніше, ніж колеги в інших регіонах. Однак уже порушено більше шести десятків справ — переважно за фактами використання «лівих» бюлетенів, підробки підписів виборців та залучення до голосування «мертвих душ».

У справах переважно фігурують члени виборчих комісій, які напряму причетні до виявлених порушень. А в перспективі, не виключено, звинувачення нарешті будуть висунуті й тим персонам, які керували цим процесом. Причому, на переконання начальника обласного управління міліції Михайла Клюєва, не йдеться про переслідування когось за «політичними мотивами». «Головне завдання — показати, що так голосувати не можна. Адже раніше ніхто й не думав, що результати виборів можна оскаржити».

До речі, на оте «не можна» ще в ході пам’ятних виборів звертали увагу навіть ті донеччани, які голосували за провладного кандидата. Бо тільки сліпий міг не помітити, що з палкою так званою підтримкою «ядиного» тут таки передали куті меду. Приміром, в окрузі № 44 (Донецьк) зараз розслідується близько десятка фактів підробки й використання голосів людей, які давно померли. На периферії — в Артемівську, Вугледарі та Слов’янську правоохоронці працюють із так званими «каруселями». І в тому, що подекуди «ліві» бюлетені ходили не рідше справжніх, переконують випадки подібної практики у Вугледарі. Наприклад, на 23-й дільниці округу № 62 було видано відразу 59 таких бюлетенів. Причому неважко здогадатися: всі вони були заповнені на користь кандидата, в якого потім язик повертався хникати, буцімто, в нього «вкрали» перемогу.

Майже всі справи порушені за статтею 158 Кримінального кодексу України (неправомірне використання виборчих бюлетенів, підробка документів, неправильний підрахунок голосів) і передбачають відповідальність у вигляді позбавлення волі від 3 до 8 років. А ще покарання може мати вигляд позбавлення права займати певні посади. Що, мабуть, дуже актуально для довгої низки нині діючих донецьких керівників, під патронатом яких і проходили оті неправдиві вибори.

7.06.2005

 Поділитися