MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мер Києва порушує права громадян на мирні збори

15.06.2005   
Віра Засулич,м.Київ
Учасників мітингу проти забудівлі міста Києва, який проводили члени Форуму спасіння Києва, УНП та Коаліції учасників помаранчевої революції, 30 квітня в 5:30 ранку розігнали невідомі і мітингуючи вважають, що цей напад був замовлений мером Києва.

Форум порятунку Києва та Українська народна партія дуже опікуються тим, що нинішній мер міста Києва Олександр Омельченко залишився поза критикою в українських ЗМІ і вирішили виправити це становище. Вони не лише розкритикували дії мера щодо забудівлі міста, і не лише звернулись до нього з вимогами залишити свою посаду, але й вважають його прямим замовником кривавих подій, що розгорнулись під стінами КМДА, що мали місце 30 квітня і продовжились незаконним арештом лідера Форуму спасіння Києва Віталія Черняховського 14 травня.

За словами Віталія Черняховського, 13 квітня він подав заявку на дозвіл проведення мітингу проти забудівлі міста Києва з 14 квітня по 31 липня під стінами міської адміністрації. Учасниками акції стали члени Форуму спасіння Києва, УНП та Коаліції учасників помаранчевої революції. Під стінами мерії було розташовано декілька наметів, але за декілька днів після їх появи між будівлею КМДА та наметовим містечком з’явилося декілька наметів прихильників Олександра Омельченка. 30 квітня в 5:30 ранку на містечко було скоєно напад невідомими, але як розказують очевидці, хлопці в кількості 70 людей з’явились раптово з боку ЦУМа, вони пройшли повз містечко з ножами, звалюючи намети, а потім підійшли до наметів прихильників Омельченка і звідти достали пластикові палки, з якими і почали нападати на учасників акції. Молодики отримали опір від членів КУПРу, яких було вдвічі менше. Звичайно, що були постраждалі з боку учасників акції, декількох людей відвезли в лікарню з розбитими головами, пораненнями рук та переломами. Як можна було побачити на відеокасеті зйомки, що проходила під час нападу, міліція не лише не втрутилась і не прийняла заходів щодо наведення порядку, але й деякі з міліціонерів були явно на боці нападників. Навести порядок допоміг автопатруль, що проїздив поряд і «побачивши безладдя», втрутився і допоміг зв’язати нападників. До відділення міліції були доставлені 14 осіб, які стверджували, що повертались з дискотеки і, коли вони проходили повз містечко, на них було скоєно напад озброєних людей з наметів. Але свідки та відеокасета свідчили протилежне. Тож нападникам прийшлось відповідати. Цікава річ, що з 14 людей тільки у п’ятьох була взята підписка про невиїзд, а ще троє залишаються під вартою по сьогодні, а що сталось з іншими – наразі невідомо. Щодо байдужих міліціонерів, то в прес-центрі УВС міста Києва підтвердили інформацію про те, що того ж дня п’ятеро міліціонерів були звільнені з органів.

Черняховський запевняє, що молодики є членами Української національної Асамблеї, або були найняті членами цієї організації. Також стало відомо, що за декілька днів до нападу до наметового містечка приходив голова УНА Едуард Коваленко і пропонував хлопцям з КУПРу гроші за те, що вони згорнуть свої намети.

Черняховський вважає, що напад був замовлений мером Києва, адже він не зміг забрати намети з-під стін КМДА законним шляхом. Про це Віталій Черняховський заявив на прес-конференції в УНІАН, яка відбулась 19 травня о 15:00. Саме Черняховський став героєм стрічок новин 14 травня, коли його, в буквальному сенсі значення цих слів, «під білі рученьки» внесли в будівлю КМДА двоє міліціонерів. Після чого йому було пред’явлено звинувачення в дрібному хуліганстві та порчі державного майна. А причиною того стало те, що коли під час акції на захист бездомних тварин Форум спасіння Києва розгорнув свій пікет, то міська влада злякалась появи нових наметів (старі вже досить вдало були знищені, ніхто досі не знає де вони є) і за допомогою міліції вирішила «звінтити» головного ідейного надихателя, сподіваючись, що тоді перелякані люди самі відійдуть від стін КМДА. Спочатку з Віталієм намагались поговорити і попросити забрати людей, але після того, як він маркером написав на банері «Євробачення» гасло «Омеля – капут!», міліція вирішила, що справа вийшла з-під контролю, і пора діяти. Після того, як Черняховського внесли в стіни КМДА, його не бачили друзі і не мали з ним зв’язку декілька годин. Потім виявилось, що він є в Шевченківському районному суді, після чого Українською гельсінською спілкою з прав людини до нього було направлено адвоката, і розгляд справи перенесли на декілька днів.

Також стало відомо, що Олександр Омельченко намагався через суд заборонити встановлення малих архітектурних споруд біля стін своєї резиденції, але, як повідомили в УНП, він зміг заборонити це тільки Українській народній партії, але у Черняховського як у депутата був власний дозвіл, затверджений міською адміністрацією, на підставі якого і діяли його однодумці.

Один з членів Форуму спасіння Києва, Володимир Греков сказав на конференції, що очевидно, з боку Омельченка було вжито крайніх заходів, адже він давно не любить цю організацію і її діяльність. Хоча пан Греков і зауважив, що Омельченко ще не зовсім втрачена людина, адже він вважає, що «коли в нього обличчя перекошується при словах Форум спасіння Києва, то лише через те, що в нього прокидається совість». Учасники конференції дуже сподіваються на те, що Юрій Луценко, Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко, які майже виплекали молодих людей, що стали учасниками КУПРу і підтримували пікетування міської адміністрації, почують і підтримають громадські ініціативи та голос народу щодо свавілля з боку Київського мера, а у самого мера совість таки прокинеться, і він знайде в собі сили, щоб лишити свою посаду.

На жаль, ми так і не змогли додзвонитись до прес-служби Олександра Омельченка, щоб одержати коментар з цього приводу, то ж маємо тільки інформацію подану з одного боку.

РУПОР, 20.05.05

 Поділитися