MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Справжній інтелігентний опозиціонер

15.06.2005   
Юрій Чумак, м.Харків
У Харкові відбулася зустріч із депутатом Верховної Ради Віктором Мусіякою, в ході якої депутат висловив своє ставлення до багатьох проблем, серед яких і ставлення до конституційної реформи

Так назвав народного депутата України Віктора Мусіяку відомий політолог Олесь Доній під час зустрічі, що нещодавно відбулась у харківському арт-кафе «Остання барикада».

Голова підкомітету Комітету Верховної ради України з питань правової політики пан Мусіяка розпочав з того, що розповів про своє ходіння до влади. При цьому він достатньо коротко нагадав присутнім, що раніше займав посаду заступника Голови парламенту, створив політичну партію «Вперед, Україно!», яка на виборах 1999 р. підтримувала Олександра Мороза, а у 2002 р. увійшла до складу виборчого блоку «Наша Україна». Віктор Лаврентійович свого часу був також професором та викладачем Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого. Під час президентських перегонів 2004 р. не підтримав жодного з кандидатів на найвищу державну посаду.

Зараз активно розбудовує роботу Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки дотримання конституційних прав і свобод людини і громадянина, що створена 21 квітня цього року, головою якої його й обрали.

Більшість питань, адресованих столичному гостю, стосувалися діяльності очолюваної ним комісії та правових аспектів багатьох суспільно-політичних процесів, що відбуваються у сучасній Україні. Характерно, що пан Мусіяка жодного разу не ухилявся від відповіді, а навпаки, намагався пояснити свою позицію докладно та аргументовано.

Наприклад, пропозиція одного з активістів партії «Наша Україна» зробити виїзне засідання комісії у Харкові, щоб мешканці області, чиї права порушені, мали змогу безпосередньо до неї звертатись, знайшла жвавий відгук у пана Мусіяки. Який, у відповідь, зазначив, що його комісія шукає ефективні методи роботи, тому, якщо до неї буде багато звернень з Харківської області, її члени обов’язково приїдуть, щоб розібратися у справах на місці.

Цікавилися присутні і ставленням народного депутата щодо перебування російського флоту у Севастополі, і щодо перспектив вступу України до НАТО. З обох цих питань, на думку Віктора Мусіяки, необхідно дотримуватись виваженої позиції, не робити непродуманих кроків. Іноземна військова база знаходиться у Криму цілком на законній підставі, але ж російська сторона часто не дотримується тих угод, що були укладені, забруднює довкілля, тощо. На це необхідно відповідно реагувати. Вже зараз українська влада повинна чітко усвідомити для себе – чи будемо продовжувати договір оренди з Росією, чи ні. «Я б не продовжував», – відверто заявив Мусіяка. Так само і вступ до НАТО не є гарантією вступу України до ЄС. Входження до Північно-Атлантичного альянсу може закінчитись досить несподіваними наслідками для вітчизняної військової галузі економіки.

Не схвалює пан Мусіяка і деяких кроків нової влади. Зокрема, скритикував відому заяву Президента про необхідність всім ректорам вищих навчальних закладів покласти заяви про звільнення, після чого з ними повинні «розібратися». «Розбори» є недоречними, вважає керівник «Вперед, Україно!»: «Давайте все ж таки помиримо «помаранчевих» та «біло-голубих». Бо не тільки біло-голубі винні у порушеннях виборчого законодавства, були порушення і з протилежної сторони. Зараз необхідна консолідація суспільства. Про все, що стосується виборів, необхідно забути».

(Одразу наважусь заперечити шановному Віктору Лаврентійовичу. Як на мене, то треба не «забути» про всі ті мерзотності, які відбувалися під час виборів, а навпаки, покарати винних, з якого б боку виборчих барикад вони не знаходились. Неупередженість, справедливість правосуддя, справжня незалежність судової влади від виконавчої, повинні продемонструвати суспільству, що обличчя влади змінилося, що керівництво країни дійсно нове та демократичне. Це й сприятиме підвищенню народної довіри до влади та необхідній консолідації суспільства. Якщо ж усіх поспіхом амністувати, без суду та слідства, а так, просто, «з метою примирення», то це закріпить у народі правовий нігілізм, мовляв, підробляти на виборах, здійснюючи фальсифікації, можна – все одно не покарають. Безкарність призводить до розпусти злочинців, це – аксіома. А не за горами парламентські вибори, вони не повинні стати брудними. Досить!).

До речі, проводити вибори до місцевих рад виключно на пропорційній основі, на думку народного депутата Мусіяки, ще зарано. Партії у містах та районах України знаходяться ще у зародковому стані, люди міняють свою партійну приналежність по декілька разів, в залежності від політичних уподобань свого керівництва. Тому, можливо, необхідно внести зміни до Закону про вибори місцевих рад.

Насамкінець зустрічі Віктор Мусіяка, на прохання журналіста «ПЛ», виклав своє ставлення до конституційної реформи. Він нагадав, що – прийняття Конституції України у 1996 р., – мало на меті, зокрема, недопущення комуністичного реваншу. Тому й була законодавчо закладена сильна президентська влада. Але нецивілізовані люди при владі вибудували нецивілізовані владні відносини. А зараз, на думку пана Мусіяки, стара практика, на жаль, продовжується. Наприклад, незаконна ДУСя продовжує існувати, Адміністрація Президента не зникла, а лише отримала нову назву – Секретаріат, секретар РНБОУ Порошенко незаконним президентським указом отримав додаткові повноваження… Задля того, щоб зламати таку тенденцію, і необхідно переходити до парламентської республіки, необхідно запроваджувати вже проголосовану конституційну реформу (із деякими зауваженнями щодо позицій стосовно імперативного мандату та загального нагляду прокуратури). Однак, останнім часом, вже Ющенко заявляє, що треба зберегти вертикаль влади. В таких умовах є велика вірогідність того, що реформа буде торпедована.

Не з усіма висловлюваннями пана Мусіяки можна погодитись. Але виступав він щиро і відверто, чим завоював симпатії учасників сходин в «Останній барикаді». Підсумовуючи, ведучий зустрічі Олесь Доній з повагою зазначив, що Віктор Мусіяка дійсно має свою виважену позицію, на відміну від нинішньої «оголтєлої» опозиції. Він – справжній опозиціонер. З такою опозицією можна й необхідно працювавати на благо України.

 Поділитися