MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дії правоохоронців під час футбольного матчу «Динамо» (Київ) – «Шахтар» (Донецьк) були правомірними

05.07.2005   

Нещодавно в одному з Інтернет-видань з’явилася інформація про те, що під час футбольного матчу фіналу Кубку України між командами «Динамо» (Київ) – «Шахтар» (Донецьк) працівники міліції вдалися до неправомірних дій. Тоді, на думку автора публікації, правоохоронці безпідставно затримали вболівальників, які йшли на гру.

За дорученням керівництва Міністерства внутрішніх справ було проведено ретельну службову перевірку даного факту. Як з’ясувалося, події розвивалися наступним чином.

29 травня 2005 року з 14.30 біля стадіону «Динамо» ім. В.Лобановського почали збиратися представники громадської організації «Фан-клуб ФК «Динамо» (Київ)». За годину кількість вболівальників сягнула майже 500 чоловік. О 15.40 вони вишикувалися в колону й вирушили на перегляд матчу. При цьому, прямуючи до Національного спортивного комплексу «Олімпійський» вулицею Грушевського, Європейською площею, Хрещатиком, Бессарабською площею, вулицями Басейною та Еспланадою, вони вдавалися до часткового перекриття руху транспорту в попутному напрямку.

Слід зазначити, що охорона громадського порядку під час таких заходів здійснюється відповідно до пункту 37 «Порядку забезпечення громадського порядку та безпеки під час проведення футбольних матчів» (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 2004 року № 823. У свою чергу згаданий Порядок розроблено відповідно до Європейської конвенції про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час спортивних заходів, і зокрема футбольних матчів, ратифікованою Законом України № 2791-III від 15.11.2001.

Керуючись цим документом, працівники міліції під час пропуску глядачів на стадіон, щоб не допустити пронесення заборонених предметів (п. 42 Порядку), проводили попередній візуальний огляд глядачів.

Крім того, разом із працівниками стадіону пра­воохоронці здійснювали вибірковий огляд та перевірку речей вболівальників (п. 43 Порядку) під час їх проходу на трибуни. Такі заходи вживалися з метою недопущення пронесення будь-яких предметів, що можуть бути використані для порушення громадського порядку та безпеки. Це ж стосується і пронесення алкогольних і безалкогольних напоїв у скляній тарі, зброї та піротехнічних засобів, а також унеможливлення проходу на стадіон осіб, відомих як порушників громадського порядку, й осіб, що перебувають у стані сп’яніння.

Незважаючи на вжиті заходи безпеки, на матч потрапило агресивно налаштованих вболівальникам. Зокрема, представники фан-клубу ФК «Динамо» (Київ), яким було відведено 11 сектор, висловлювалися нецензурними словами, запалювали саморобні піротехнічні пристрої та кидали їх в інші сектори. На зауваження працівників міліції «фани» не звертали жодної уваги.

Виконуючи службовий обов’язок, який полягає в запобіганні провокаційним діям з боку глядачів, своєчасному втручанні в перебіг подій (п.50 Порядку), працівники полку МОП «Беркут» ГУМВС України в м. Києві, керуючись статтею 13 Закону України «Про міліцію», за порушення громадського порядку та протидію законним вимогам міліції затримали 30 вболівальників-правопорушників.

За складеними про вчинення адміністративних правопорушень матеріалами до 13 правопорушників, серед яких були мешканці м. Києва, Київської області, міст Донецька та Львова, судом було прийнято рішення про адміністративний арешт.

У двох неповнолітніх затриманих (до речі – дівчат-киянок) при поверхневому огляді в сумках було виявлено три згортки з газет зі специфічним запахом, зв’язаних липкою стрічкою. Як пояснили дівчата, ці предмети їм поклали до сумок невідомі особи на території НСК «Олімпійський». Надалі, за результатами експертного дослідження. проведеного НДЕКЦ ГУМВС України в м. Києві,  було встановлено, що у згортках знаходилася саморобна вибухова речовина – піротехнічна суміш у складі окислювача та пального. За даним фактом Печерським РУ ГУМВС України в м. Києві 07.06.2005 за № 06-5437 порушено кримінальну справу за ознаками ст. 263 КК України.

Проведена службова перевірка не підтвердила, що своїми діями працівники міліції порушили чинне законодавство. Не знайшла підтвердження також інформація про начебто існування наказу про побиття вболівальників.

Стосовно твердження автора публікації про те, що після закінчення футбольного матчу його затримали на 1,5 години, встановлювали анкетні дані та знімали на відеокамеру – дії працівників міліції є правомірними, оскільки згідно зі статтею 11 Закону України «Про міліцію» міліції надається право:

- затримувати осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, для складання протоколу або розгляду справи по суті, якщо ці питання не можуть бути вирішені на місці, на час до трьох годин;

- проводити кіно-, фото- та звукофіксацію як допоміжний засіб попередження протиправних дій та розкриття правопорушень;

- виявляти та вести облік осіб, які підлягають профілактичному впливу на підставі та в порядку, встановлених законодавством, виносити їм офіційне застереження про неприпустимість протиправної поведінки;

- складати протоколи про адміністративні правопорушення, проводити особистий огляд і огляд речей, вилучення речей і документів, застосовувати інші передбачені законом заходи забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Співробітники ГУМВС України в м. Києві роз’яснили керівництву ФК «Динамо» (Київ) та представникам громадської організації «Фан-клуб ФК «Динамо» (Київ)» положення відповідних нормативно-правових актів з питань проведення футбольних матчів і відповідальність за правопорушення.

ДЗГ МВС України

 Поділитися