MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Від декларацій – до конкретики

06.07.2005   

У минулому числі „Нашого слова” ми повідомляли про засідання „круглого столу” журналістів, на якому обговорювалися нагальні проблеми розвитку засобів масової інформації. За підсумками цього заходу Асоціація регіональних ЗМІ прийняла заяву.

ЗАЯВА

Асоціації регіональних ЗМІ за підсумками „круглого столу” „Стан свободи слова в умовах нових політичний реалій в Україні”

Асоціація регіональних засобів масової інформації вітає задекларовані новою владою зміни у сфері мас-медіа: відкритість і прозорість влади, ліквідацію темників, недопустимість будь-якого тиску на засоби масової інформації, відмову від диктату щодо державних і комунальних ЗМІ, нові принципи стосунків між владою і журналістами.

Однак ми змушені констатувати, що на місцевому рівні є непоодинокі випадки, коли реальність не співпадає із задекларованими принципами. З боку влади існують намагання керувати редакційною політикою, вказувати, про що слід писати газеті, а яких тем не торкатися. Подібні спроби дозволяють собі і деякі політичні партії, які вважають, що здобули право диктувати журналістам свою волю.

Нас глибоко тривожать спроби заміни керівників комунальних засобів масової інформації – методом тиску, внесення розбрату в журналістські колективи, впливу на депутатів відповідних місцевих рад. Саме так трапилося у Козельці, де редактора фактично змусили написати заяву про звільнення.

Ми наполягаємо на неухильному виконанні статті 5 Закону України „Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”. Цей законодавчий акт був прийнятий ще у 1997 році, але дотепер стаття, яка визначає порядок фінансування ЗМІ по висвітленню діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, фактично не діє, або ж не виконується у повному обсязі.

Виходячи з усього вищезазначеного, ми пропонуємо:

1. Влада має не тільки на словах, але й на ділі відмовитися від будь-яких спроб тиску чи впливу на пресу та від застосування у відносинах із журналістами методів старої влади.

2. Висвітлення діяльності центральних та регіональних органів виконавчої влади, її структурних підрозділів, органів місцевого самоврядування має бути приведене у відповідність до чинного законодавства.

3. З огляду на задеклароване роздержавлення засобів масової інформації повинно бути активне сприяння державним та комунальним ЗМІ у набутті ними економічної незалежності.

Натомість ми, журналісти, готові підтримати усі добрі починання влади, які йдуть на користь людям, сприяють утвердженню в нашій державі демократії, свободи, дотримання прав людини.

06.04.2005 року м. Чернігів.

До речі. Лідер депутатської групи “Демократична Україна” у Верховній Раді України Ігор Шаров повністю поділяє стурбованість працівників ЗМІ стосовно переслідувань генеральних директорів обласних державних телерадіокомпаній і редакторів видань, засновниками яких є органи виконавчої влади. “Факти, які подає Національна спілка журналістів України в своєму зверненні до Президента, мають бути ретельно перевірені”, – заявив Ігор Шаров в інтерв’ю журналістам. За словами народного депутата, в ряді областей всупереч українському законодавству, без згоди трудових колективів редакцій і сесій рад голови держадміністрацій і їхні заступники вимагають звільнення менеджерів мас-медіа і журналістів. “Ці чиновники, – заявив Ігор Шаров, – навіть не приховують своєї головної мети. Вони хочуть мати на посадах генеральних директорів облдержтелерадіокомпаній і редакторів комунальних газет підконтрольних їм і особисто відданих людей, які б забезпечили перемогу на парламентських виборах 2006 року”.

“Парламентарі з нашої депутатської групи солідарні з Національною спілкою журналістів у тому, що подібні випадки свідчать про наступ на свободу слова і демократію в країні,” – сказав лідер “Демократичної України”.

Також Ігор Шаров відзначив, що такий тиск він однозначно кваліфікує як зведення рахунків із журналістами.

(“Наше слово”, м. Мена, Чернігівська обл., 16 квітня 2005 р.)

 Поділитися