MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Позавчора Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова зустрілася з журналістами і прокоментувала основні моменти представленої напередодні у Верховній Раді щорічної доповіді «Стан і захист прав і свобод людини в Україні»

19.07.2005   
Людмила Рябоконь, «День»

Людмила Рябоконь, “День”

Позавчора Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова зустрілася з журналістами і прокоментувала основні моменти представленої напередодні у Верховній Раді щорічної доповіді “Стан і захист прав і свобод людини в Україні” Вона зазначила, що головним порушником прав і свобод людини в Україні виступає наша держава в особі своїх владних структур. “Для мене, як Уповноваженого з прав людини, — сказала Ніна Іванівна, — найбільшу проблему становлять дві структури. Це судова гілка влади і правоохоронці. Третина звернень до омбудсмана пов’язана з несправедливими судовими ухвалами, а також маса звернень приходить через невиконання судових ухвал. У нас зустрічається застосування тортур і незаконне ведення слідства. Нам у країні необхідно створити групи мобільного реагування, які б могли безпосередньо виїжджати в місця позбавлення волі, оскільки моя маленька команда не може справитися з усіма проблемами, які виникають. Але це стане можливим лише тоді, коли Україна приєднається до факультативного протоколу Конвенції ООН “Проти тортур”. Дуже важливо змінити й процедуру призначення суддів. Розгляд справ має бути колегіальним, судді повинні призначатися на конкурсній основі і на конкретний термін, а не займати посаду безстроково. Починати ж потрібно з Верховного суду у вересні цього року”.

В’язниці в Україні переповнені на 20%. Закладів же пенітенціарної системи в Україні нараховується 180, у них перебуває 188,3 тисячі осіб, серед яких 9,5 тис. жінок і 3,2 тис. неповнолітніх громадян. Як вважає Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова, не має сенсу саджати до в’язниці людей, які не становлять великої небезпеки для суспільства, якщо їхній термін позбавлення волі не перевищує трьох років. Лише від захворювання на туберкульоз у виправних колоніях і слідчих ізоляторах за останні 10 років померли 6,5 тисячі осіб. Хворих потрібно лікувати не у в’язницях та колоніях, а виключно в установах охорони здоров’я. Для тих, кому призначене довічне позбавлення волі, потрібно створювати диференційовану систему відбування цього покарання, що вже добре зарекомендувало себе в світі.

(“День”, №121, 9 липня 2005 р.)

 Поділитися