MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Круглий стіл: «Безоплатна правова допомога: реалізація права громадян України на доступ до правосуддя»

07.08.2005   
Сучасний стан та обговорення можливостей створення в Україні системи та ефективних механізмів надання громадянам безоплатної правової допомоги.
2 червня, в готелі «Національний» відбувся круглий стіл, метою якого було обговорення можливостей створення в Україні системи та ефективних механізмів надання громадянам безоплатної правової допомоги.
Конституція України гарантує кожному громадянину країни право на отримання правової допомоги. У передбачених законом випадках ця допомога надається безоплатно. На жаль, поки в Україні немає закону, який би визначав засади і механізми надання правової допомоги на безоплатній основі. Можливості отримати безоплатну правову допомогу у кримінальних, цивільних та адміністративних справах є нині дуже низькими. Така ситуація призводить до систематичного порушення права громадян на справедливий суд.
Саме тому Міжнародний фонд «Відродження» ініціював проведення круглого столу, на якому обговорили такі питання:
реальний стан з наданням в Україні правової допомоги та потреби суспільства;
концептуальні і правові засади щодо реалізації права громадян на доступ до правосуддя;
досвід європейських країн щодо створення системи безоплатної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення;
можливості реалізації міжнародних стандартів доступу до правосуддя в Україні.
У засіданні круглого столу взяли участь народні депутати України, керівники Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури, представники адвокатури, юридичної громадськості, донорських організацій та іноземних посольств.
Засновник Міжнародного фонду «Відродження» Джордж Сорос та Віктор Пінчук, які також взяли участь у роботі Круглого столу, разом з Програмою розвитку ООН висловили бажання спільно надавати підтримку ініціативам, спрямованим на створення в Україні ефективної системи безоплатної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення.
Найближчими роками Міжнародний фонд «Відродження» та донорська організація Віктора Пінчука фінансуватимуть проекти, в результаті яких:
буде створено декілька регіональних центрів правової допомоги, де працюватимуть юристи-консультанти та адвокати на штатних засадах;
незахищені і вразливі верстви населення зможуть отримувати в цих центрах кваліфіковану правову допомогу у цивільних, адміністративних та кримінальних справах;
буде забезпечено участь адвоката у кримінальному процесі з моменту затримання підозрюваної особи, розгляді питання про взяття її під варту та під час судового розгляду справи.
Реалізація цих ініціатив, що буде здійснюватися у співпраці з Міністерством юстиції України, об’єднаннями адвокатів та Програмою розвитку ООН, дозволить українським громадянам реалізовувати своє конституційне право на юридичну допомогу, відпрацювати механізм надання безоплатної правової допомоги громадянам з подальшим його втіленням і фінансуванням державою.
Після завершення круглого столу відбувся брифінг для журналістів.
 Поділитися