MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист Міністру охорони здоров’я

16.08.2005   
Звернення представників громадських правозахисних організацій, які дуже часто мають справу з порушенням прав пацієнтів.

Міністру охорони здоров’я

п. М. Є. Поліщуку

Шановний пане Міністре!

До Вас звертаються представники громадських правозахисних організацій, які дуже часто мають справу з порушенням прав пацієнтів. Більш того, можна відверто сказати, що сьогоднішній стан галузі є таким, що порушує основне конституційне право громадян України – право на життя.

Безкоштовною наша медицина є тільки на папері. І це не дивно: безкоштовної медицини немає ніде в світі. Всі розуміють, що стаття Конституції, яка гарантує безкоштовну медицину, є суто популістською. Але саме через цей популізм ми маємо брутальні порушення з боку медиків і свого професійного обов’язку, і просто норм моралі.

Медики отримують мізерну зарплатню і тому, як кажуть, кожний викручується, як може. На всю країну пролунали гучні справи, коли медики просто відмовлялись надавати безкоштовну невідкладну медичну допомогу. Одного разу через це, як нещодавно повідомили засоби масової інформації, загинула молода дівчина, а декілька років тому назад в Харкові через ненадання вчасної медичної допомоги загинув підліток, якому хірург відмовився робити операцію, поки батьки не заплатять певні кошти. Поки батьки шукали гроші, дитина загинула, а батько, в стані афекту, задушив лікаря. Такі шекспірівські трагедії бувають не дуже часто, але постійно хворим не надають необхідної допомоги, не налагоджена сучасна діагностична апаратура, хворі не можуть оплатити ліки, які їм виписують.

Статистика смертності жахлива і ставить нас на рівень бідних країн Африки. Дешеві вітчизняні ліки зникають, і в аптеки потрапляють їх дорогі закордонні аналоги, які є недоступними для пересічних пацієнтів. Безліч ліків підроблені, але цього ніхто не контролює.

А чого тільки варте «Положення про обіг наркотичних речовин і прекурсорів», яке три роки тому прийняла Верховна Рада! Велика частина хворих на неврологічні, невротичні та нервово-соматичні хвороби виявились відрізаними від необхідної допомоги. Через це «Положення» ціни на чорному ринку ліків на транквілізатори сягнули до рівня вартості справжніх наркотиків. Але ж наркоманам не потрібні ані сібазон, ані рудатель, ані клонозепам в такій кількості, в якій йому може виписати звичайний лікар. То яку мафію ми годуємо, вводячи так звані «рожеві» спецрецепти і позбавляючи хворих відповідної медичної допомоги? Лист із зверненням до нас інваліда армії додаємо. А яку мафію ми годуємо, не контролюючи закупівлю препаратів, які або не по кишені пересічному українцю, або не пройшли належного контролю?

Шановний пане Міністре, Ваші пропозиції, що до змін в медичній галузі: введення системи сімейних лікарів, їх праця у селі і т. д., не є зміною системи охорони здоров’я, якої в нас просто немає, бо вона розвалилась після розпаду СРСР. Все, що Ви пропонуєте, є просто залатуванням дірок, але їх так багато, що можете не сумніватись, залатати їх не вдасться. Хоча б із-за мізерної суми, що наша держава виділяє на медицину взагалі.

Система охорони здоров’я потребує докорінних змін. Ми вже не один раз писали про систему медичного страхування із приватними лікарняними касами, що діють в усьому світі. Чому ми не чуємо про це від Міністерства охорони здоров’я? Хто, як не відповідне Міністерство і відповідний Комітет у Верховній Раді, повинні розробити новий закон і переконати депутатів щонайшвидше прийняти його?

Крім сумної статистики смертності в Україні, ми маємо сумну статистику захворювання серед підлітків. На 1000 юнаків 1500 захворювань. І це статистика тільки чоловіча, бо хлопців обстежують військкомати, а дівчата хворіють не менше. Невчасна і несучасна діагностика, неефективне лікування, забрудненість навколишнього середовища, неналежний контроль за якістю продуктів і ліків – все це веде до деградації української нації на генетичному рівні.

Попередня влада не змінила за 14 років систему охорони здоров’я, а довела її до повного розвалу. Але попередня влада відверто працювала тільки на себе і зовсім не переймалась життям і здоров’ям громадян.

Не змінити систему охорони здоров’я зараз – це злочин, бо у нації вже немає ані моральних. ані фізичних резервів. Сподіваємось, що ми отримаємо відповідь на наш лист.

З повагою,

Сухорукова І.Б., редактор бюлетеню «Права людини»

Захаров Є.Ю., співголова ХПГ

Шутальова М.С., співголова Харківської обласної спілки солдатських матерів

Тополевська Л.І., координатор проекту

Фурсова Н.Л.

Мирошниченко О.А.

Карасик С.З.

Харківська правозахисна група

Лист відкритий для підписання усіх бажаючих громадян та організацій.

Щоби підписатися – наберіть адресу:

http://www2.maidanua.org/news/post.php3?bn=maidan_petit&key=1121794237

 Поділитися