MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Загинув Юрій Мурашов

04.09.2005   
1 вересня 2005 року трагічно загинув наш друг і колега, голова Українського комітету “Гельсінкі – 90” Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих, депутат Подільської районної Ради Юрій Мурашов.

1 вересня 2005 року трагічно загинув наш друг і колега, голова Українського комітету «Гельсінкі – 90» Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих, депутат Подільської районної Ради Юрій Мурашов.

Юрій Мурашов був шкільним вчителем англійської мови. Паралельно він проводив колосальну громадську роботу. Ще в роки боротьби за Незалежність України Юрій Мурашов завжди був на вістрі подій. Не було жодного масового заходу в столиці, в якому він би не брав найактивнішої участі. Він завжди був в політичних організаціях національно-демократичного спрямування: член УГС, член УРП, голова Київської організації УКРП. Керівник Українській консервативній республіканській партії Степан Хмара, чиїм першим заступником був Юрій Мурашов, називав його «другом, побратимом і найближчим соратником».

Людяність Юри, його душевна доброта і готовність допомогти тим, хто страждає, викликали глибоку повагу у всіх, хто його знав. Він брав активну участь у захисті жертв несправедливих переслідувань, незважаючи на загрози з боку кучмівського режиму.

Глибоко співчуваємо його дружині Марії, дочці Богдані, сину Ігору і всім рідним та близьким.

Ми втратили непересічну людину, відомого правозахисника і вчителя.

Хай земля буде йому пухом. Вічна пам’ять.

Харківська правозахисна група

***

Правозахисна спільнота України була вражена звісткою про те, що 1 вересня 2005 року трагічно пішов з життя відомий громадський діяч та правозахисник – голова Українського комітету «Гельсінкі – 90» Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих Юрій Мурашов.

Загинула людина, яка зробила дуже багато, як для правозахисного руху України, так і для побудови демократії у нашій державі. Всі ми, хто знали цю добру людину, завжди зазначали поєднання у ньому працелюбності та душевності, його завзяття та бажання захистити права всіх людей, які зверталися по допомогу. Він завжди був джерелом досвіду та знань, які він намагався максимально поширити серед друзів та колег.

Ми звертаємось до дружини, дочки, сина, рідних та близьких пана Юрія. Немає слів, які можуть втішити Вас у ці тяжкі хвилини. Ви втратили близьку людину. Нехай йому буде земля пухом.

Українська Гельсінська спілка з прав людини

***

Шановні друзі, я священик УПЦ КП отець Сергій Ткачук – син члена УГС, загиблого у 1995 році – Василя Ткачука, звершував чин похорону п.Юрія 2.09.05 р., з яким був у добрих стосунках. Спочилий був старостою громади св.Тарасія на київському Подолі й мав будувати каплицю св.Тарасія на Приорці. Бажаючі переглянути фото із похорону п.Юрія мають можливість відшукати їх на нашому парафіяльному сайті :Сайт Парафії www.i.com.ua/~parafija

З сумом на серці О.Сергій

***

Шановні опечалені друзі!

Загинув Юрій Мурашов... Таким було це тяжке повідомлення. Низько схиляю голову перед його світлої пам’яті постаттю.

Усередині 90-х років мав можливість часто спілкуватися з ним у справах Демократичного об’єднання «Україна». Спілкування з такими людьми додавало сили і бажання відстоювати Правду.

Проситимемо Бога упокоїти душу глибоко віруючої людини, яка достойно жила в земному житті!

Микола Коробко

***

Первого сентября трагически погиб в Киеве наш соратник Юрий Мурашов. С 1990 года нашу правозащитную организацию связывало тесное сотрудничество, общие судебные процессы в Украине, в которых Мурашов защищал права и свободы человека. Наши соболезнования семье Юрия Мурашова.

Светлая память.

Президент правозащитного фонда Рутения Алла Корыстовская, Вице-президент Николай Розовайкин

Коротка біографія Юрія Ігоровича Мурашова

Вчитель англійської мови СШ № 262 з 1986 р., співголова Українського правозахисного комітету «Гельсінкі-90» з 11.1993 р., депутат Подільської райради м. Києва з 12.1995 р., член Громадської ради телерадіоорганізації «Суспільне мовлення України».

Народився 3 травня 1945 р. у с. Апостолове Дніпропетровської області. Освіта вища. У 1968 р. закінчив Київський університет ім. Т. Шевченка, факультет іноземних мов, перекладач-референт, у 1974 р. – історичний факультет, у 1975 р. – курси арабської мови. У 1968-1977 рр. – екскурсовод-перекладач, завідувач відділу нумізматики Державного історичного музею України. З 70-х рр. бере активну участь у правозахисному русі. У 1977-1983 рр. – вчитель англійської мови та історії СШ № 197 і № 147 м. Києва. У 1983-1985 рр. – старший лаборант Подільської археологічної експедиції Інституту археології НАН України. З 1990 р. – член-засновник Українського комітету «Гельсінкі-90». З 01.1990 р. – член УГС. З 05.1990 р. по 1992 р. – секретар з пропаганди Київської крайової організації УРП. З 05.1992 р. по 12.1993 р. – перший заступник голови. У 1994-2001 рр. – член Центрального проводу УКРП і голова Київської крайової організації УКРП. Автор багатьох статей з питань прав людини.

Надруковано з Майдану. http://maidan.org.ua/static/mai/1126046613.html

 

 Поділитися