MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

ДБР завершило розслідування у справі МайдануКонституція, конституційна доктрина, конституційний процес і війна‘Надзвичайні обставини не виправдовують неповагу до мандата Уповноваженого з прав людини’, — звернення альянсу інституцій з прав людиниЗакликаємо ратифікувати Римський статут — звернення Євромайдан SOSРеформа пенітенціарної медициниКСУ: Неможливість перегляду довічного ув’язнення неконституційнаРеформа СБУ: виклики та перспективи. ДослідженняСправи Майдану: Засуджено двох ексберкутівцівКраїні потрібна справжня судова реформаООН: прогрес у справах Майдану малопомітнийСправи Майдану: «Ексберкутівці», які повернулися в Україну, залишаються підсуднимиРеформа кримінально-виконавчої медицини: генпрокурор вимагає від прем’єр-міністра негайного втручанняУ селі в Дніпровському районі стався вибух на дитячому майданчикуТюремні реформаториСуттєвих зрушень у розслідуванні справ Майдану та подій 2 травня 2014 року в Одесі не відбулосяНа сміттєзвалищі у Сєвєродонецьку відсутні майданчики для збору сміттяВинні в побитті сотень журналістів під час Євромайдану залишаються непокаранимиРодини загиблих на Майдані звернуться до ЄСПЛМосійчук проти Супрун: що відомо про відсторонення міністра«У нас є відео кожної секунди в кожній точці Майдану», — Луценко

Альянс «Майдан» звертається до Президента України з вимогою зупинити «блакитно-рожеву» контрреволюцію

21.09.2005   

На адресу Президента України Альянсом «Майдан» надіслано відкритого листа щодо необхідності скасування т.зв. «політичної реформи». У листі, зокрема, наголошується, що «реформа» ім.Медведчука-Мороза-Симоненка «не лише не відповідає, а йде врозріз з вектором народного волевиявлення, спрямованим на обрання голови держави на визначений у Конституції термін з визначеними у Конституції повноваженнями», відтак «вести розмову про зміну повноважень Президента можливо лише стосовно нової каденції наступного глави держави».

Відкритого листа, під яким через сайт «Майдан» поставлено підписи 933-х громадян, надіслано Віктору Ющенку відповідно до Конституції України та Закону України «Про звернення громадян».

«Політична доцільність, – підкреслюється у листі, – не може домінувати над народним волевиявленням, а воля народу не може бути предметом кулуарних домовленостей групи осіб, нехай і наділених депутатськими повноваженнями».

Громадяни, що підписалися під відкритим листом, вимагають від свого Президента вжити необхідних юридичних і політичних заходів для захисту чинної Конституції і, водночас, для започаткування процесу підготовки насправді демократичної конституційної реформи.

Ознайомитись з повним текстом відкритого листа ви можете на сторінці: Нижче наведений текст цього листа:

http://www2.maidan.org.ua/news/view.php3?bn=maidan_petit&key=1113337121&trs=.

Президенту України

Ющенку В.А.

01220, м. Київ-220, вул. Банкова 11

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

«16» вересня 2005 року

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу,

Український народ, висловивши своєю більшістю власну волю на минулих виборах і відстоявши свій вибір на Майдані, реалізував, як єдиний носій суверенітету у країні своє священне конституційне право обирати Президента – він обрав Вас.

Обираючи Вас Президентом і обстоюючи Вашу і, відтак, свою перемогу, громадяни України чи не вперше в історії держави наповнили реальним змістом конституційні положення щодо суверенітету народу і вільного народного волевиявлення (ст.5, 69, 71 чинної Конституції України). Вони обрали свого Президента, на строк і з повноваженнями, визначеними Основним Законом.

На жаль, побічним вислідом виборчого процесу, що проходив у жорсткому протистоянні з системою, котра визначально була побудована на позаправових і антидемократичних засадах, став, як результат політичних домовленостей, Закон України від 08.12.04 №2222-IV «Про внесення змін до Конституції України». Оцінюючи цей законодавчий акт з юридичних і загальногромадянських позицій, слід констатувати наступне:

1.  Законопроект №4180 перетворився на Закон з фундаментальним процедурним порушенням: проголосовано було текст, істотно змінений у порівнянні з тим, що проходив розгляд у Конституційному Суді, хоча за змістом ст. Основного Закону в цьому разі є необхідним повторний розгляд зміненого законопроекту в органі конституційного судочинства.

2.   Закон №2222-IV, за нашим переконанням і за висновками багатьох провідних фахівців, є внутрішньо суперечливим і таким, що не відповідає вимогам сучасного етапу розвитку Української держави, надто – з врахуванням європейських перспектив, що відкрилися перед Україною з Вашим обранням на посаду Президента.

3.   Врешті, і це найголовніше, Закон №2222-IV не лише не відповідає, а йде врозріз з вектором народного волевиявлення, спрямованим на обрання голови держави на визначений у Конституції термін з визначеними у Конституції повноваженнями.

На цьому необхідно окремо наголосити. Відповідно до ст.103 Конституції Президент України обирається громадянами строком на 5 років, при цьому повноваження Президента зафіксовані у ст.106. Слід зазначити, що у п.2 ст.1 Закону України «Про вибори Президента України» також зазначено, що Президент обирається на строк, визначений у Конституції. Єдино можливий висновок з цього є однозначним як юридично так і політично: фактом обрання Президента України народ надає йому на 5 років обсяг повноважень, зафіксований у чинній Конституції на момент волевиявлення народу. Інше розуміння, навіть абстрагуючись від формальної юриспруденції, просто не має нічого спільного з демократичними принципами. Відповідно, народні депутати, що голосували за «політреформу», не мали ні юридичного, ні тим більш морального права таким чином втручатися у площину вибору народом, відповідно до конституційних норм, глави держави. Таке втручання прямо суперечить принципу народного суверенітету і виключному праву самого народу встановлювати конституційний лад. До того ж Закон №2222-IV, фактично вводячи можливість дострокового припинення частини повноважень Президента, суперечить ст.108 Конституції, котра, кажучи лише про можливість дострокового припинення всіх повноважень (як комплексу), нічого подібного не передбачає. Вести розмову про зміну повноважень Президента можливо лише стосовно нової каденції наступного глави держави.

Політична доцільність не може домінувати над народним волевиявленням, а воля народу не може бути предметом кулуарних домовленостей групи осіб, нехай і наділених депутатськими повноваженнями.

Вельмишановний пане Президенте!

У Вашій інавгураційній промові на Майдані Незалежності Ви, зокрема, сказали, що беззаконня не може стати нормою в державі і що Ви бачите Україну державою, керованою верховенством права. Наприкінці минулого року верховенство права захистили самі громадяни. Тепер настає Ваша черга як гаранта Конституції. Ми не заперечуємо доцільність внесення змін до чинної Конституції, але твердо переконані, що такі зміни, спрямовані на максимальне забезпечення громадянських прав і свобод, ефективне функціонування державного апарату в контексті європейської перспективи України, мають стати наслідком публічного суспільного обговорення і проходження юридично бездоганної процедури. Інакше буде розтоптано народний суверенітет, заперечений принцип верховенства права і поставлено під перманентний сумнів легітимність Основного Закону.

Враховуючи вищевикладене, звертаємося до Вас з проханням вжити необхідних юридичних і політичних заходів для захисту чинної Конституції і, водночас, для започаткування процесу насправді демократичної конституційної реформи.

Зі щирою повагою,

Альянс «Майдан»

12-04-2005

 Поділитися