MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сєверодонецькі партійці просять Президента поміняти сєверодонецький суд

04.11.2005   
Керівники ряду сєверодонецьких організацій парламентських партій звернулися до В.А.Ющенка з пропозицією сформувати новий склад сєверодонецького суду.

Як повідомив голова Луганського відділення КВУ Олексій Свєтіков, керівники ряду сєверодонецьких організацій парламентських партій звернулися до В.А.Ющенка з пропозицією сформувати новий склад сєверодонецького суду. Оскільки, за їх словами, в існуючому громадяни не можуть захищати свої права, порушені місцевою владою.

В тексті звернення до президента правозахисники висловили проханням втрутитися в ситуацію зі здійсненням правосуддя в місті Сєверодонецьк, де, як уявляється, відсутня належна судова інстанція, у який жителі міста можуть захищати свої права у випадку порушення їх органом місцевого самоврядування.

Відповідно до статті 18 діючого Кодексу адміністративного судочинства України місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні адміністративні справи, у яких однієї зі сторін є орган чи посадова особа місцевого самоврядування.

15 вересня 2005 року до Сєверодонецького місцевого суду звернувся депутат Сєверодонецької міської ради Сергій Олексійович Гуленко з адміністративним позовом до Сєверодонецької міської ради і до міського голови В.О.Грицишина про визнання незаконними і скасування двох рішень міської ради.

Однак усі судді Сєверодонецького місцевого суду написали заяви про самовідвід, указавши як підставу, що оскільки відповідачем є міський голова, то може виникнути сумнів у їхній неупередженості. На підставі цих заяв голова міського суду виніс постанову про передачу позову до Рубіжанського місцевого суду, оскільки після відводу всіх суддів неможливо сформувати склад суду.

У такий спосіб виникла ситуація, що в жителів міста Сєверодонецька більше немає суду, до якого вони можуть оскаржити неправомірні рішення міської ради чи дії міського голови.

З огляду на те, що саме в суді громадяни України захищають свої права; що Президент України є гарантом конституційних прав громадян в заяві висловлено прохання до Президента вжити належні заходи з формування в місті Северодонецьку суду з новим складом суддів, які були б достатньо незалежними, щоб розглядати адміністративні позови проти органів і посадових осіб місцевого самоврядування відповідно до законів України.

Звернення підписали керівники міських організацій КПУ, НСНУ, УНР, НРУ, УРП «Собор».

Депутат міської ради Сергій Гуленко отримує допомогу у судовому провадженні юрист громадської приймальні Луганського відділення КВУ.

 Поділитися