MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Представники юридичних клінік і громадських приймалень України зібралися на семінарі в м.Чернігові

30.11.2005   
В рамках семінару обговорювалась система роботи юридичних клінік.

25-26 листопада 2005 року представники юридичних клінік і громадських приймалень України зібралися на семінарі в м.Чернігові. Цей захід мав за мету обмін досвідом роботи між громадськими приймальнями Чернігова, Києва, Львова, Харкова та Херсона. Також в рамках семінару обговорювалась система роботи юридичних клінік. Семінар організований Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини та Міжнародною Гельсінкською федерацію з прав людини.

В заході взяли участь представники юридичних клінік Чернігівського державного інституту права, соціальних технологій і праці, філіалу МАУП в м. Чернігові, юридичної клініки „Бона Менте” та інших громадських організацій. Організатори семінару також запросили до участі в ньому координатора клінічних програм ABA/CEELI А.Прудко, керівника юридичної клініки Інституту МВС (м.Київ) А. Галая, представників Міжнародної Гельсінської Федерації з прав людини В. Вайсмана та Гельсінкі-90 О.Шевченка.

Учасники семінару зазначили, що проблема безоплатної юридичної допомоги гостро стоїть в Україні. В першу чергу вона торкається слабо захищених в соціальному плані верств населення. Якщо в кримінальному процесі держава обов’язково надає звинувачуваному захисника, то в цивільних справах весь фінансовий тягар сплати послуг адвоката покладається на плечі сторін. Отже позиція того, хто має більші фінансові можливості буде в суді об’єктивно більш кваліфіковано захищена. По суті, це являється порушенням одного з закріплених законом принципів судочинства – принципу рівності сторін. Щоб полегшити доступ громадян до правосуддя, в Україні в останні роки швидко розбудовується мережа громадських приймалень та юридичних клінік.

Учасники багато дискутували по питаннях організації роботи клінік та приймалень, ділились досвідом та навчались психологічним засадам консультування. Другий день семінару був присвячений новелам виборчого законодавства та питанню правової допомоги громадянам під час парламентських виборів 2006.

Головним підсумком семінару стало розуміння необхідності об’єднання зусиль приймалень і клінік, які діють в м.Чернігові, а також постійного контактування з аналогічними закладами в межах всієї України з метою кращого захисту інтересів громадян. Це, в свою чергу, повинно покращити ситуацію з правами людини в регіоні.
 Поділитися